BiH
0

Hadžibajrić: Baščaršija i Stari Grad neprocjenjivo blago

FENA
Sarajevska Baščaršija i Stari Grad neprocjenjivo je blago koje svakodnevno posjećuje stotine turista iz čitavog svijeta.

Baščaršija je svojevrsni brend Bosne i Hercegovine. Samim tim, za očuvanje tog brenda potrebna su velika ulaganja.

Aktualni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić nastoji da usprkos skromnom budžetu, sačuva autentičnost Starog Grada.

Razgovarala: Kanita Aliagić

  • Baščaršija je uvijek bila srce Sarajeva, odatle je Sarajevo nastalo. Sve prijeratne a djelimično i poslijeratne institucije egzistirale su u Starom Gradu. Sav razvoj je tekao odavde - kazao je Hadžibajrić u razgovoru za Agenciju Fena.

Po njegovim riječima jako se malo iz budžeta Kantona Sarajevo izdvaja za ovu općinu.

  • Nisu u stanju odvojiti ni 100.00 KM za održavanje rasvjete. Od Kantona imamo samo 2.000 KM na godišnjem nivou. Sve to mi iz ovog našeg malog budžeta finansiramo - rekao je Hadžibajrić navodeći da se i pored toga dosta toga uradilo i izgradilo na području općine Stari Grad.

Govoreći o planovima za 2015. godinu, načelnik Općine Stari Grad najavio je mogućnost realizacije šest razvojnih projekata u drugoj polovini godine, čime bi ta općina postala najveće gradilište u Kantonu Sarajevo, a možda i šire.

Ukoliko budu odobrena kreditna sredstva Saudijskog fonda za razvoj, kako je ranije najavljeno, počela bi realizacija četiri projekta. Radi se o projektima izgradnje parking garaže preko puta Vijećnice, sportske dvorane uz zgradu Osnovne škole „Edhem Mulabdić“, nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad i „utopljavanju“ zgrade Općine Stari Grad.

Osim toga, u planu je rekonstrukcija Baščaršijskog trga, te projekt Halvadžiluk – izgradnja poslovnih prostora.

Hadžibajrić je naveo da je Općina Stari Grad Sarajevo i u 2014. godini ulagala u razvoj infrastrukture, gradnju novih objekata, sanaciju i rekonstrukciju saobraćajnica, vodovodnih i kanalizacionih mreža, potpornih zidova i zaštitu kulturno-historijskih objekata. Nadležne službe pružale su podršku građanima za poticaj razvoja poljoprivrede, stočarstva i drugih djelatnosti, pripadnicima i članovima porodica boračke populacije i socijalno ugroženim kategorijama.

Restaurirani su nacionalni spomenik Saburina kuća i arheološki lokalitet At mejdan. Izgrađeno je sportsko igralište Iza gaja, uređeno korito rijeke Mošćanice, te realizirani brojni infrastrukturni projekti koji su od životnog značaja za ovu općinu koja ima veoma lošu infrastrukturu, a na pojedinim lokacijama ta je infrastruktura stara 50-70 godina.

Hadžibajrić je naveo da je sve spremno za rekonstrukciju ulice Strošići, projekt vrijedan oko 600.000 KM, a Kanton Sarajevo je za tu namjenu osigurao 290.000 KM, dok će ostatak finansirati Općina Stari Grad.

Općina je ulagala i u obrazovno-odgojne institucije, a u cilju rješavanja nedostatka sportskih terena, u prošloj godini su izgrađena dva igrališta. Također, rješavani su i problemi interno raseljenih nastavkom gradnje stambenog objekta na Baruthani.

Općina je realizirala i pionirski poduhvat gradnje prve pasivne kuće u BiH, promovirajući tako korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Službenici općinske administracije u 2014. godini su ovjerili skoro pola miliona dokumenata po zahtjevima građana, potvrdili legalitet 47.749 potpisa i izdali 29.355 izvoda iz matičnih knjiga.

Općina Stari Grad participira i u socijalnim programima. Između ostalog, izdvaja sredstva za Narodnu kuhinju „Stari Grad“, koja je utemeljena 1990.godine. Općina na godišnjem nivou izdvaja i do 50.000 KM. Kuhinja je proširena te pokriva cijelo područje Kantona Sarajevo, a u tome im pomaže i Kantonalno ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice.

Također Općina od 2007. Godine svim porodiljama s područja te općine dodjeljuje jednokratnu pomoć od 200 KM.

  • U FBiH je još jedino zdravo tkivo ostalo u općinama. Ako bolje sagledamo nadležnosti, onda je puno stvari s kojima se općine bore na sve moguće načine i ipak čine sve da pomognu građanima. Mnogo toga smo preuzeli na svoja pleća – istakao je Hadžibajrić.

Pojašnjava da su općine u FBiH 2010. godine pokrenule tužbu protiv kantona da im se vrate nadležnosti, tužba je dobivena, ali odluka Ustavnog suda BiH do danas nije provedena, „pa se čovjek pita u kakvoj mi državi živimo kada se ne poštuje odluka takve instance“.

Hadžibajrić je uvjeren da se radi o interesima kantona, te da je prilično teško biti načelnik, obnašati tu funkciju u sistemu kada nema sistema, kada je „more“ propisa koji su u koliziji, odnosno u sukobu nadležnosti i da je to problem koji treba riješiti.