Facebook revolucija i kod nas?
0

Grupa Svi na ulice! broji skoro devet hiljada članova

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Demonstracije koje ovih dana potresaju arapske zemlje začete su na Facebook grupama pa su mnogi strani analitičari novu generaciju mladih ljudi željnih promjena prozvali Facebook strankom.
Sve je počelo osnivanjem grupe "Svi smo mi Khaled Said", posvećene aktivisti za ljudska prava kojeg je policija u Aleksandriji pretukla na smrt. Jedan od osnivača bio je i izvršni direktor Google za marketing za Bliski istok Wael Ghoneim, koji je kasnije uhapšen. Nakon puštanja na slobodu, Egipćani su ga proglasili svojim vođom.

Moć interneta u Bosni i Hercegovini kao nezavisnog medija i mjesta okupljanja bez kontrole i cenzure, prepoznali su i građani Bosne i Hercegovine koji su forum portala Sarajevo-x.com 2008. godine iskoristili za organizovanje protesta protiv tadašnje aktuelne kantonalne i gradske vlasti.

Okupljanje građana svake sedmice na koncu je rezultiralo velikim protestima i neredima ispred zgrade Kantona Sarajevo. Poslije brojnih pritisaka tadašnji premijer Vlade Kantona Sarajevo Samir Silajdžić podnio je ostavku, a stranka gradonačelnice Semihe Borovac izgubila je na izborima u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Prije nekoliko dana na Facebooku je osnovana grupa Svi na ulice!, koja je nakon samo nekoliko dana okupila gotovo devet hiljada članova i taj se broj povećava iz minuta u minut.

"Budimo slobodni ljudi, oslobodimo se diktatora i korumpiranih političara i njihovih kriminalnih gangova", stoji u opisu grupe, koja je očito izazvala veliku pažnju građana naše zemlje koji su korisnici najveće društvene mreže na svijetu.

U diskusijama na "zidu" grupe može se vidjeti da se pojedini članovi jasno ograđuju od pripadnosti bilo kojoj stranci te ujedno pozivaju i "nestranačke televizije" da im pomognu u njihovoj akciji.

"Okupimo se, ujedinimo se i krenimo na ulice", navodi se u opisu grupe.

Ostaje nam da vidimo da li će članovi ove grupe imati dovoljno snage i hrabrosti za neku ozbiljniju akciju ili je ovo još jedna u nizu "in grupa" čiji su članovi tu radi boljeg izgleda vlastitog profila.