Podnijeli prijave
42

Grupa građana "Zgrada": Općina Stari Grad nastavlja uništavati nacionalni spomenik uprkos upozorenjima

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Neformalna grupa građana "Zgrada", koja se već više od dvije godine bori protiv nelegalne gradnje u Općini Stari Grad u Sarajevu organizovala je press konferenciju na kojoj su saopštili da su podnijeli krivičnu prijavu protiv pet osoba iz Općine Stari Grad zbog osnova sumnje da su počinili niz krivičnih djela.

Maja Štabek-Gliha, koja je nastupila uime neformalne grupe građana "Zgrada", na press konferenciji predstavila je dokaze koji pokazuju nepravilnosti u radu Općine Stari Grad kojima je dovela u zabludu građane i institucije Bosne i Hercegovine.

Ona je kazala da je jedan od ključnih nalaza do kojih je neformalna grupa građana došla taj da su od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dobili dokaz da je Općina Stari Grad Sarajevo svojim postupanjem, odnosno nepostupanjem dovela u zabludu državne institucije i građane Starog Grada te svojim postupcima negativno utjecala na jedan dio nacionalnog spomenika historijski urbani krajolik Sarajevo i izdala urbanističku saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u obuhvatu nacionalnog spomenika iako nije bila nadležna za to.

"Regalucionim planom Alifakovac parcela na kojoj smo decenijama živjeli mi stanari iz ulice Maguda 3 je u procesu harmonizacije 2018. godine iscijepana na četiri nove parcele. Jednu od njih koja je decenijama služila kao dvorište naše zgrade je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uvrstila na popis onih koje će ući u obuhvat nacionalnog spomenika. Međutim, Općina Stari Grad cijepa tu parcelu i od njenog dijela koji graniči sa zaštitnim pojasom formira novu parcelu, sada označenu kao gradilište, na kojoj je planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta. Pri tome ne obaviještava Komisiju da je došlo do cijepanja navedene parcele i na taj način dovodi u zabludu građane, ali i institucije da se novoformirana parcela nalazi u zaštitnom pojasu te da je zbog toga Općina nadležna za izdavanje urbanističke saglasnosti i ostalih dozvola za građenje na novoformiranoj parceli. A zapravo se novoformirana parcela nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika, kao i parcela od koje je cijepanjem nastala, zbog čega je za izdavanje dozvola nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a ne Općina", pojasnila je.

Maja Štabek-Gliha je rekla da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nakon detaljne analize ustanovila da je Općina Stari Grad Sarajevo još julu 2019. bila obaviještena da su počele pripreme na izradi Odluke o proglašenju Huka nacionalnim spomenikom. Prema prijedlogu Odluke, matična parcela uključena u obuhvat nacionalnog spomenika. U ljeto 2020. Općina Stari Grad tu parcelu cijepa na dvije nove o čemu Komisija nije obaviještena. To je za posljedicu imalo da je nova parcela postala, uslovno rečeno, ostrvo koje nije nacionalni spomenik okruženo sa svih strana parcelom koja jeste prostor nacionalnog spomenika.

"Po mišljenju i namjere Komisije prilikom procesa izrade Odluke, cjelokupna parcela predviđena je kao sastavni dio nacionalnog spomenika, pa cijepanje parcela prije ili za vrijeme procesa donošenja Odluke ne utječe na namjeru Komisije da cijelu parcelu proglasi dijelom nacionalnog spomenika", rekla je.

Ona je podsjetila da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u ljeto 2021. godine, tri dana prije prodaje novoformirane parcele na javnom konkursu, uputila akt Općini Stari Grad Sarajevo u kojem se traži hitno zamrzavanje svih aktivnosti prodaje zemljišta u ulici Maguda te je tražila da se za parcelu koja se prodaje i njeno neposredno okruženje dostavi sva relevantna dokumentacija.

Međutim, Općina Stari Grad, smatrajući da navodi Komisije u pogledu hitne obustave postupka i prodaje parcele nisu pravno relevantni, parcelu tri dana kasnije 5. jula 2021. godine prodaje na javnom konkursu. Dodatno cijepanje matične parcele je rezultiralo i time da Općina Stari Grad nije dopustila stanarima postojećeg stambenog objekta uključenje u postupak izdavanja dozvola za građenje na susjednoj novoformiranoj parceli jer je cijepanjem nastao jedan uski pojas između dvije parcele.

"Na ovakvo postupanje Općine prema građanima institucija ombudsmena je dala mišljenje prema kojem je postupanje Općine Stari Grad izrazito zabrinjavajuće te da odluke i postupanje organa i tijela institucija u BiH ne smiju kod građana stvarati osjećaj nesigurnosti i izazivati nepovjerenje građana u zakoniti rad javnog organa", kazala je.

Maja Štabek-Gliha je također poručila da na osnovu prikupljenih dokaza neformalna grupa građana "Zgrada" uputila je Kantonalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz Općine Stari Grad zbog sumnje na počinjenje niza krivičnih djela u slučaju planirane gradnje u ulici Maguda u Sarajevu i nastavlja svoju pravnu borbu za prostor sve dok se planirani objekat ne izbriše iz Regulacionog plana Alifakovac.