BiH
314

Grupa Banjalučana na ulici dočekuje odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS-a

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Oko 500 osoba okupilo se danas u Banja Luci kako bi dočekali odluku Ustavnog suda BiH koji od jutros razmatra svoju raniju odluku o neustavnosti Dana Republike Srpske.

"Okupili smo se očekivajući odluku Ustavnog suda BiH koji bi trebao poništiti svoju prvobitnu odluku o Danu RS-a. Ovdje smo ispred Narodnog pozorišta i Narodne skupštine, a prošetali smo i do Trga Krajine", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske koja je i organizovala okupljanje.

On je rekao da je 9. januar historijska činjenica kada se desilo glasanje i kada je nastao prvi dokument o osnivanju RS-a i da se sudskim odlukama ne može pormijeniti datum rođenja.

"Mi bi ga slavili i da se desio na Bajram. Naša poruka glasi da ono što ne radimo drugim narodima ne dozvoljavamo da se radi nama. Poštovat ćemo suverenitet Ustavnog suda, ali ćemo demonstrirati narodnu volju da nam ne mogu ukinuti 9. januar kao što mi ne ukidamo 1. mart", rekao je Stevandić.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će na 99. plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o 9. januaru kao Danu RS-a, odnosno svoju Odluku iz novembra 2015. godine, kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.