BiH
0

Grizelj: Procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan

FENA
U Sarajevu je danas započeo Treći međunarodni kongres «Razvijanje optimalnih usluga zemljišne administracije u BiH « koji je okupio više od 400 učesnika.

Na dvodnevnom kongresu predstavnici udruženja poslodavaca, banaka, notari i advokati predstavit će nadležnim institucijama svoje stavove o potrebi poboljšanja usluga u zemljišnoknjižnim (ZK) i katastarskim uredima, a predstavnici ministarstava pravde, geodetskih uprava i ZK ureda svoje viđenje optimiziranja usluga zemljišne administracije u BiH.

Rukovodilac Projekta zemljišne administracije u BiH Jean-Luc Horisberger na konferenciji za novinare kazao je da je međunarodna zajednica spremna i dalje podražavati nadležne institucije koje rade na reformi zemljišnih knjiga i katastra.

Međunarodna zajednica je putem donatorskih agencija već od 2003. godine aktivna u implemenatciji reforme zemljišnih knjiga u BiH s njemačkim GTZ-om, austrijskom ADA i švedskom agencijom Sida, koje su dosad u reformu zemljišne administracije investirale oko 10 miliona eura.

Od ministarstava pravde oba entiteta se očekuje da ozbiljno prihvate dužnost nadležnih tijela za provedbu Projekta registracije zemljišta putem kredita Svjetske banke u visini 15 miliona dolara. Ovaj novac se treba iskoristiti za obnovu i modernizaciju ZK ureda koji sada ne odgovaraju evropskim standardima.

Za poboljšanje usluga zemljišne administracije hitna je i harminizacija podataka katastra i zemljišnih knjiga.

Asocijacija poslodavaca BiH, kako je kazao njen predsjednik Tomislav Grizelj, podržava reformu zemljišnih knjiga i katastarskih ureda. Posebno je naglasio da procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan što nije prihvatljivo za investitore.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo pravde FBiH aktivno su uključeni u projekt reforme zemljišne administracije, kazao je savjetnik federalnog ministra pravde Goran Šimić naglasivši potrebu efikasnosti i transparentnosti ZK ureda i katastra te njihovog osavremenjavanja i prilagođavanja novim potrebama i zahtjevima.

Ovo ministarstvo je svjesno važnosti reforme zemljišnih knjiga te da je neophodno da se ojačaju kapaciteti unutar ministarstva u vidu stalnog rada posebne jedinice za registraciju zemljišta.