BiH
0

Gregorian: Karadžićevima oduzeta imovina kako ne bi ugrozili istragu o mreži podrške

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian izjavio je danas u Banjoj Luci da su oduzete putne isprave najužih članova porodice haškog bjegunca Radovana Karadžića jer postoji zabrinutost da, ukoliko se njima omogući da dalje putuju, izbjećit će napore na provođenju istrage budući da su dio mreže podrške Karadžiću.

Gregorian je naglasio da je to stvar koja se tiče i drugih zemalja koje rade na ovom pitanju, uključujući Srbiju i Crnu Goru, a koji su ponudili da se uvežu sa listom kojom se određenim osobama isključuje mogućnost da putuje u Evropsku uniju.

Podsjetio je i na akciju kojom su srbijanske vlasti prije nekoliko mjeseci istjerale Karadžićevog sina Aleksandra iz te zemlje.

Na osnovu naloga visokog predstavnika isprave su jučer oduzete od Ljiljane Zelen-Karadžić, Karadžićeve supruge, Aleksandra Karadžića, njegovog sina, kćerke Sonje Karadžić-Jovičević i zeta Branislava Jovičevića.

"Što se tiče porodice Karadžić i konkretno onih kojima su oduzete isprave, to su članovi mreže njegove podrške", rekao je Gregorian na pres-konferenciji nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine navodeći da su oni bili podložni i sankcijama Evropske unije i SAD-a, kao i OHR-a, Vijeća ministara BiH i Suda BiH.

OHR je jučer izdao naredbu o zaplijeni putnih isprava članovima najuže porodice Radovana Karadžića, što je, naveo je, dio udruženih napora vlasti i RS-a, BiH i međunarodne zajednice kako bi se onemogućila mreža podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Gregorian je kazao da je članovima najuže Karadžićeve porodice po nalogu Suda BiH zamrznuta sva njihova imovina.