BiH
0

Gregorian:Još postoji šansa da se postigne dogovor o reformi policije

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian je danas u Sarajevu izjavio kako još postoji šansa da se postigne dogovor o reformi policije, "ako vladajuće stranke žele".

"OHR i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije će im pomoći da postignu sporazum i godišnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma mogu iskorititi kao konačni datum za postizanje sporazuma.", kazao je Gregorian na pres-konferenciji.

On je podsjetio da se sljedeće nedjelje obilježava potpisivanje Rimskog sporazuma kojim je formirana Evropska unija.

"I dalje se nadam da postoji mogućnost da se postigne sporazum. Mislim da bi zaista bila greška da se ponovo krene od početka sa reformom policije nakon tri godine pregovora, s obzirom da sada imamo vrlo dobar prijedlog na stolu koji uzima u obzir svačije interese, zabrinutosti i da smo zaista bili jako blizu postizanju konačnog dogovora u srijedu.", kazao je Gergorian.

Dodao je kako su „vrata OHR-a otvorena i dalje svim strankama, stranačkim liderima, da im pomognu“.

"Ukoliko oni žele postići dogovor, visoki predstavnik i ja spremni smo učiniti sve što možemo kako bi u tom procesu pomogli. Međutim, lideri ove zemlje su ti koji moraju načiniti taj dodatni napor i neki su već jasno pokazali spremnost u srijedu da to i učine.", kazao je Gregorian.

Podsjećajući da se sljedeće nedjelje obilježava pedesetogodišnjica potpisivanja Rimskog sporazuma, istaknuo je kako ne vidi ni jedan razlog zašto sporazum koji je bio razmatran prošlu srijedu, uz neke konačne izmjene, ne bi mogao biti usvojen i da se dogovor postigne prije obilježavanja ove godišnjice.