Iznenadni štrajk javnog prijevoza
2k

FOTO / Radnici GRAS-a poručili da oni biraju direktora i pozvali građane da im se pridruže

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici preduzeća GRAS u poslijepodnevnim satima petka počeli su povlačiti sva vozila iz saobraćaja u znak protesta zbog imenovanja Hasana Bašića za direktora GRAS-a i stupili u nenajavljeni štrajk čime su po ko zna koji put paralizirali glavni grad BiH i ostavili građane bez javnog prijevoza.

Ispred ulaza u preduzeće stvorila se ogromna gužva jer sva vozila koja su danas saobraćala vratila su se u remizu. Usmjeravanjem autobusa, tramvaja i drugih vozila u krug GRAS-a, radnici su započeli štrajk javnog gradskog prijevoza.

Ne odlaze dok se ne povuče odluka o reimenovanju Bašića

Sindikat komunalne privrede se na ovaj potez odlučio nakon što je Nadzorni odbor GRAS-a danas ponovno imenovao Hasana Bašića za direktora preduzeća.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija izjavio je za portal Klix.ba da radnici neće otići iz kruga preduzeća dok god se ne povuče odluka o reimenovanju Hasana Bašića za direktora.

"Ponovno su na vlast stavili čovjeka koji je napravio velike gubitke preduzeću. Dok god se ona ne povuče, mi ostajemo ovdje", poručio je Himzanija.

Nezadovoljni radnici kazali su da će, ako treba, i mjesec dana štrajkovati.

Naš reporter s terena javlja da se ispred GRAS-a stvorila ogromna gužva, stotine ogorčenih radnika stiglo je u krug preduzeća.

Njima i novinarima se večeras obratio i smijenjeni v.d. direktora GRAS-a Adis Šehić kazavši da on mora poštovati odluke Nadzornog odbora.

Pozvali građane da im se pridruže

"Drago mi je da imam podršku radnika. To potvrđuje da protekla četiri mjeseca nisam sjedio nego da sam radio 24 sata dnevno", kazao je Šehić naglasivši da ne zna zašto je smijenjen.

"Pitajte resorno ministarstvo i Vladu. Nisu me opomenuli ni upozorili da će se ovo desiti. Radio sam ono što je najbolje za GRAS. Ne bih želio da budem neko zbog koga će radnici i građani ispaštati, ali neću moći raditi ako nemam podršku resornog ministarstva", istaknuo je Bašić, a okupljeni radnici su mu pružili podršku uzvikujući njegovo ime i poručivši "Mi biramo direktora!".

Kao i uvijek, najviše ispaštaju građani koji su iznenada ostali bez javnog prijevoza, a radnici GRAS-a su ih pozvali da im se pridruže i zajedno pokrenu rješavanje nagomilanih problema ovog preduzeća.

Nakon Šehića, izjavu je dao i novoizabrani Bašić kazavši da se nada da će se večeras barem djelimično uspostaviti gradski prijevoz kako bi se građani mogli vratiti kućama.

On je rekao da u Sinidikatu vozača ima radnika koji ne podržavaju štrajk i koji mogu voziti. Također je odbacio sve optužbe Sindikata komunalne privrede da je oštetio GRAS za vrijeme svog mandata.

"U martu 2011. kada sam odstupio s dužnosti direktora, GRAS je imao 120 vozila više nego danas. To dovoljno govori", kazao je Bašić

U povodu iznenadnog i nenajavljenog štrajka radnika GRAS-a, trenutno se održava vanredna sjednica Vlade KS.