BiH
205

GRAS: Novi autobusi bi u ponedjeljak trebali biti na ulicama Sarajeva

Piše: E.S.H.
Petnaest autobusa koji su donacija grada Istanbula preduzeću GRAS u ponedjeljak bi trebali početi voziti na linijama za naselja u Sarajevu.

Avdo Vatrić, v.d. direktor preduzeća GRAS nam je rekao da su dobili obavijest iz MUP-a Kantona Sarajevo da će se vozila moći registrovati i da bi nova vozila već u ponedjeljak mogla biti na usluzi građanima.

"Imamo odobrenje od državnog Ministarstva prometa i komunikacija za 15 autobusa. Dobili smo 13 i čekamo još dva koja su krenula iz Istanbula. Za drugih 15 smo predali dokumentaciju u Ministarstvo, a po informacijama koje ja imam ministar Damir Hadžić je odobrio i drugu tranšu, tako da očekujemo još 15 autobusa", kazao nam je Vatrić.

GRAS će ukupno dobiti 30 autobusa iz Turske, a bit će raspoređeni na linije na rubnim dijelovima grada.

"Imamo pritužbe građana i uspostavit ćemo linije koje su bile isključene i ubaciti nove autobuse gdje je slaba pokrivenost. Imamo otvoren tender do 13. oktobra za nabavku još 10 autobusa za što je sredstva obezbijedio Kanton Sarajevo. Nadamo se da ćemo imati dovoljno ponuda kako bi taj tender uspješno završili. Sa 80 autobusa mi možemo pokriti kompletan autobuski saobraćaj u KS", izjavio je v.d. direktora preduzeća GRAS.

Najveći problem sa autobuskim saobraćajem je u naseljima Hadžići, Vogošća, Bare, Buća Potok, Boljakov Potok, a cilj GRAS-a je da se uspostavi saobraćaj na svim linijama i da funkcioniše kako bi građani imali redovan prevoz.