BiH
2

Graničnoj policiji uručena donacija od 230.000 KM

Klix.ba
Ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach danas je direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću u ime Vlade Njemačke i Savezne policije Njemačke uručio donaciju opreme u vrijednosti oko 230.000 KM.

Na temelju Sporazuma o bilateralnoj pomoći GP BiH u opremi i obuci sa Saveznom policijom Njemačke, donirana je oprema za Međunarodni granični prijelaz Bosanski Šamac u vrijednosti od oko 130.000 KM i 40 čitača dokumenata za granične prijelaze u BiH u vrijednosti oko 100.000 KM.

Prilikom obraćanja prisutnima Galić se zahvalio Vladi Njemačke i Saveznoj policiji Njemačke na svesrdnoj pomoći koju pružaju ovoj policijskoj agenciji od njenog osnivanja.

"Granična policija BiH ostaje pouzdan partner Vladi Njemačke i Saveznoj policiji Njemačke kao i svim drugim institucijama koje nas vide kao potencijalnog partnera", rekao je Galić.

Ambasador Hellbach kazao je da mu je čast što predaje opremu ali i pomoć graničnom prijelazu koji je posebno pogođen poplavama u maju.

"Funkcionalna Granična policija i zaštita granica je bitna i važna za sigurnost i unutrašnju sigurnost BiH, ali isto tako je bitna i za sigurnost Njemačke i Europske unije. Poželio bih da u BiH imamo sličnih partnera kao što je Granična policija jer EU i Njemačka imaju interes da se BiH još jače priliži Evropskoj uniji", kazao je Hellbach prilikom obraćanja prisutnima.

Direktor Galić je pored ambasadora primio i predstavnike Savezne policije Njemačke: direktora Službe za međunarodne poslove i evropsku saradnju, Bodu Kapinga, saradnika u Odjelu za bilateralnu i međunarodnu saradnju, Andreasa Fricke-Heynea i časnika za vezu za Republiku Hrvatsku i BiH, Ringa Kutza.