BiH
1

Granična policija na prijelazu Vardište otkrila dva ilegalna migranta

FENA
Kamion u kojem su pronađeni ilegalni imigranti
Kamion u kojem su pronađeni ilegalni imigranti
Pripadnici Jedinice granične policije Višegrad i Uprave za indirektno oporezivanje BiH u petak, 13. decembra, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište, otkrili su dva ilegalna migranta u teretnom motornom vozilu, nacionalnih oznaka BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Vozilom je upravljao S. Ž. (1975.), državljanin BiH.

Prilikom granične kontrole službenici su uočili određene nepravilnosti te otvorili zatvoreni tovarni prostor u kojem su se prevozile narandže iz Grčke i u istom prostoru primijetili dva NN lica.

O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH po čijem su nalogu osobe privedene u sjedište jedinice. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "krijumčarenje osoba“ protiv S. Ž. bit će podnijeto izvješće Tužilaštvu BiH.

Strani državljani nisu posjedovali nikakve identifikacijske dokumente te su predani Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije Gradiška su istog dana u 14.20 sati prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška otkrili neprijavljenih 73.945 eura.

Novac je otkriven u unutrašnjosti vozila prilikom granične kontrole Passata, hrvatskih registarskih oznaka, kojim je upravljao M. N. (1960.), državljanin Republike Hrvatske. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju novac je privremeno oduzet i bit će ustupljen nadležnom inspektoratu.

Službenici JGP Gradiška su, također, na ulazu u BiH na malograničnom prijelazu Gradiška u 23 sata lišili slobode državljanina Republike Slovenije, B. J. (1970.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog kaznenog djela "kriminalna organizacija“.

B. J. je predan Sudu BiH na daljnje postupanje, stoji u saopćenju.