Samo operativni zadaci
1

Gradska uprava Zenice o funkcionisanju tokom odsustva gradonačelnika Kasumovića

R. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predstavnici Gradske uprave Zenica danas su održali konferenciju za medije povodom aktuelne situacije u gradu i određivanja mjere pritvora za gradonačelnika Fuada Kasumovića u vezi s funkcionisanjem ove institucije.

S obzirom na to da se do kraja godine očekivalo usvajanje nacrta i prijedloga budžeta Grada Zenice, a jedini izvršitelj je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, sekretar Gradske uprave Zenica Selver Keleštura je kazao da su sve aktivnosti i planovi u zastoju te da su u toku samo operativne aktivnosti Grada Zenice.

"Najbitnije funkcije, što je u nadležnosti Grada Zenice kao predlagača gradonačelnika Fuada Kasumovića, odnose se na to da je do 31. decembra neophodno usvojiti budžet, odnosno, donijeti odluku o privremenom finansiranju. Grad neće imati instrumente finansiranja, jer nema izvršioca budžeta", kazao je Keleštura.

Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti je kazala da će biti obustavljene jednokratne naknade za novorođenu djecu, tranše za javne ustanove i preduzeća, nevladinim organizacijama, ali je upitan i sporazum Porezne uprave i Grada Zenice zbog reprograma NK Čelik.

Na pitanje medija da li postoji ijedno rješenje iz ove situacije, odnosno, da li je definisano šta se radi u vanrednim situacijama odsustva gradonačelnika grada, Keleštura je kazao da je zamjena gradonačelnika definisana u slučaju opoziva i drugom odredbom o zamjeni u slučaju odsutnosti i privremene spriječenosti obavljanja dužnosti kada ga zamjenjuje dužnosnik ili djelatnik općinskih organa.

"Kada je riječ o opozivu, tada v. d. gradonačelnika određuje vijeće, a u slučaju privremenog odsustva zamjenik je neko iz reda djelatnika, koga određuje gradonačelnik. Ovo iznenadno odsustvo ga sprečava da donese i takvu vrstu odluke", pojasnio je Keleštura.

Skica nacrta budžeta je napravljena od nadležnih službi, ali Zakonom o budžetima FBiH regulisan je način donošenja budžeta, odnosno jedini predlagač može biti funkcija gradonačelnika.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Zenici u petak je nakon višesatnog ročišta odredio jednomjesečni pritvor za Kasumovića. Njegovi adokvati su uputili žalbu, o čemu se očekuje izjašnjenje suda.