BiH
10

Gradonačelnik Topbas: Veza između Sarajeva i Istanbula je srdačna i topla

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veza između Sarajeva i Istanbula je srdačna i topla i trudit ćemo se da nastavimo saradnju između ova dva pobratimska grada kazao je danas u Sarajevu gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas.

To je izjavio nakon današnjeg bilateralnog sastanka s dogradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom i premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem koji je održan u Vijećnici.

Radni sastanak je, dodao je gradonačelnik Topbas, prethodio šetnjom kroz Sarajevo te obilaskom glavnih turističkih destinacija. Istakao je da je Grad Sarajevo ostvario napredak koji je vidljiv te čestitao Vladi KS-a i Upravi Grada koji su to i omogućili.

Govorio je o podršci koju Istanbul pruža Sarajevu, te izdvojio projekte sanacije Bijele tabije te rješavanje problema pitke vode i saobraćaja u Sarajevu.

Podsjetio je da je delegacija iz Sarajeva jedna od prvih koja je posjetila Istanbul nakon nemilih događaja 15. jula, pokušaja državnog udara, te naglasio da je ovo uzvratna posjeta pobratimskom gradu Sarajevu.

"Razvoj države počinje od lokalne zajednice. Ukoliko se razvije taj dio, bit će razvijena i država. Takav slučaj je i s Istanbulom", pojasnio je.

Dogradonačelnik Sarajeva Skaka potvrdio je dobre i kvalitetne odnose ova dva grada ističući da će u budućnosti sarađivati u oblasti rekonstrukcije Bijele tabije te razvoju turizma.

Premijer Konaković je kazao da je Turska najbrže rastuća ekonomija u svijetu i da je u posljednjih deset godina postala jedna od svjetskih sila.

Za gradonačelnika Topbasa je kazao da je nevjerovatan gradonačelnik, čiji je ovo treći mandat te dodao da ni jedan od njegovih prethodnika nikada nije stigao ni do drugog mandata.

Između ostalog, Konaković je najavio saradnju ova dva grada u mnogim poljima, među kojima s najbitnija, turizam i obrazovanje.