Saznaje Klix.ba
117

Gradonačelnik Rima dolazi u Sarajevo, prvi put u historiji

D. Be.
Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri večeras dolazi u službenu posjetu Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Ovo će biti prva posjeta jednog gradonačelnika Rima glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a dočekat će ga gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Roberto Gualtieri je italijanski je historičar, akademik i političar iz Demokratske stranke (PD). Gradonačelnik Rima je od 2021. godine, a bio je ministar finansija Italije u drugoj vladi Giuseppea Contea od 2019. do 2021. godine. Prethodno je bio zastupnik u Evropskom parlamentu od 2009. do 2019., a od od 2014. do 2019. je i predsjedavao.

Krajem januara ove godine Karić je boravila u Rimu gdje je potpisala prvi sporazum u historiji o saradnji Rima i Sarajeva. Sada, Gualtieri dolazi u uzvratnu posjetu s ciljem realizacije potpisanog dokumenta.

Benjamina Karić i Roberto Gualtieri u Rimu
Benjamina Karić i Roberto Gualtieri u Rimu

Na januarskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva je izglasan novi statut grada te, shodno tome, gradonačelnica je najavila oživljavanje prijateljstva i jačanje pozicije grada Sarajeva u krugovima evropskih prijestolnica.

Stoga, potpisivanjem ovog memoranduma, dat je dodatni impuls budućim konkretnim projektima i planovima dvije prijestolnice.

"Kultura, historijska baština, turizam, ekologija, urbanistički i tehnološki razvoj poveznice su i prilike ka boljem i sadržajnijem životu naših građanki i građana. Sarajevo i Rim, kosmopolitski gradovi, muzeji na otvorenom, od danas imaju podlogu za bolju i kvalitetniju saradnju", poručila je tada gradonačelnica Sarajeva.