BiH
0

Gradonačelnik Mostara pozdravio inicijativu premijera Sanadera

FENA
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić pozdravio je ideju premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera o osnivanju Regionalnog centra za zaštitu od požara za jugoistočnu Europu.

Naime, premijer Sanader prošle je sedmice predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu poslao pismo u kojem mu je predložio osnivanje regionalnog centra za zaštitu od šumskih požara za jugoistočnu Europu.

Sanader je predložio da se centar osnuje baš u Hrvatskoj "kao zemlji s najboljom protupožarnom infrastrukturom, sredstvima i stručnim znanjem". Ideju premijera Sanadera pozdravili su i u BiH, no žele da sjedište centra bude u Mostaru.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za civilnu zaštitu Samir Agić kazao je kako je ideja dobra, no on je pozdravio i ideju crnogorskog ministra unutarnjih poslova, koji je predložio da Mostar bude sjedište Centra.

Zapovjednik vatrogasne jedinice Trebinje Mirko Milojević također je pozdravio osnivanje regionalnog centra jer kako je kazao "u taj Regionalni centar slijevali bi se svi podaci s terena i u svakom trenutku bi se znalo gdje je izbio požar i na kojem lokalitetu".

Po riječima Milojevića, iz tog Centra mogle bi se alarmirati vatrogasne jedinice koje bi u kratkom roku mogle stići na mjesto događaja.