Grad Sarajevo
0

Gradonačelnik Behmen primio učesnike Međunarodne konferencije u Dohi

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima danas je u Gradskoj upravi upriličio prijem za učesnike međunarodne konferencije "Uloga obrazovanja u promociji globalnog mira i tolerancije u Jugoistočnoj Evropi", čiji su organizatori Univerzitet u Sarajevu i Međunarodni centar za međureligijski dijalog u Dohi (DICID).

U delegaciji ove Konferencije na prijemu su bili prisutni: prof. dr. Massimo Caneva, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Cooperazione Italiana, prof. dr. Sophia Menache, Univerzitet u Haifi, Izrael, prof. dr. Munther S. Dajani, dekan, Al Quds-Bard Honors College, Univerzitet Al Quds, Palestina i Ljiljana Šulentić, Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Press službe Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Behmen je učesnicima ovog važnog naučnog skupa poželio dobrodošlicu u multietnički grad i multietničku zemlju.

"Zadovoljstvo nam je ugostiti vas u godini punoj simbolike. Naime, ove godine obilježavamo 550. godina od osnivanja grada, 67. godina od njegovog oslobođenja i 20. godina od njegove opsade", istaknuo je gradonačelnik dodajući kako je jedini cilj obilježavanja ovih godišnjica njegovanje kulture sjećanja i slanje poruke svijetu da se sve ono teško što su preživjeli Sarajevo i BiH više nikada i nikome ne desi.

Prof. dr. Massimo Caneva iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije kazao je tom prilikom kako posebnu važnost skupu daje prisustvo predstavnika univerziteta iz Palestine i Izraela.

"Kod vas u Sarajevu smo dosta toga naučili, prije svega kako i da nastavimo Master program na Bliskom istoku", naglasio je on.

Zahvaliviši na srdačnoj dobrodošlici, prof. dr. Sophia Menache sa Univerziteta u Haifi, Izrael, kazala je kako "razumije kroz šta je prošao narod Sarajeva i BiH jer je i sama doživjela ratove i boravke po skloništima". Također je dodala kako "mladi šalju poruku nade za budućnost i zato treba ulagati mnogo u njih".