BiH
0

Gradonačelnica razgovarala s egipatskim stručnjacima za piramide

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas u svom uredu predstavnike Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića i izvršnog direktora Ahmeda Bosnića te članove ekspertnog tima iz Egipta prof. dr. Nabila Swelima i geologa doktora Alyija Barakata.

Stručnjaci iz Egipta su informirali gradonačelnicu o rezultatima dvosedmične posjete Bosanskoj dolini piramida i poručuje da su monumentalne građevine u Visokom piramide jedinstvene u svijetu.

"To više nije hipoteza to je činjenica i vi morate zajedno sa svim ostalim nivoima vlasti i države podržati ovaj projekt", kazao je Swelim.

Gradonačelnica Borovac je izrazila zahvalnost za posjetu stručnjaka iz Egipta te kazala kako je sada na bh. vlastima da podrže ovaj projekt. Ovo je razvojni projekt za BiH i činjenica da imamo piramide je velika stvar koje svi moramo postati svjesni te pomoći Fondaciji u daljem istraživanju, kazala je Borovac te dodala da će Grad Sarajevo nastaviti s finansijskom podrškom projektu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Egipta u BiH Ahmed Khattab koji je obećao nastavak saradnje egipatskih vlasti i Fondacije.