Poruka sa Kovača
1.3k

Gradonačelnica Karić: Sarajevo je odbranjeno 2. maja, trebamo brinuti o našoj historiji

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", a u okviru obilježavanja Dana KS i 29. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Stari Grad položile su cvijeće na mezarju Kovači.
Delegacije su odale počast i položile cviječe borcima ukopanim na mezarju Kovači kao i na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je ovim povodom naglasila da je 2. maj jedan od najznačajnijih dana za odbranu glavnog grada BiH i cijele države.

"Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu i grad i mislim da je ovo nešto najmanje što možemo učiniti kako bismo se zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas", navela je Karić.

Kako je dalje navela, ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, onda trebamo voditi računa i brinuti o historiji.

"Moramo se uvijek boriti za istinu jer samo tako možemo ostvariti napredak na svim poljima", dodala je.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, istog je mišljenja navodeći da su 2. i 3. maj dani kada su agresori pokušali zauzeti zgradu Predsjedništva BiH i ovladati ključnim tačkama Sarajeva te je kratko podsjetio šta se tih dana dešavalo.

"A sve s namjerom da instaliraju svoju izdajničku vladu. BiH kao država je 2. maja 1992. bila veoma značajna. Specijalne jedinice Jugoslovenske narodne armije (JNA) dovedene su sa ciljem da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH. Uslijedili su improvizirani napadi veoma rano u 4:00 sata ujutro, a glavni napad je išao preko Vrbanje mosta koji je zaustavljen kao i svi naredni. Nakon toga je kidnapovan naš predsjednik Alija Izetbegović i sve smo učinili da ga spasimo u čemu smo i uspjeli", ispričao je Osmanović.

Kako je naveo, uprkos svim navedenim dešavanjima, odbranjeno je Sarajevo.

"Napade su osujetile patriote, specijalne jedinice MUP-a RBiH čiji sam ponosni pripadnik bio ja kao i pripadnik teritorijalne odbrane Patriotske lige Zelenih beretki te su tu i brojni drugi borci. Za sve nas je to bio dan D jer smo uspjeli odbraniti Sarajevo i spasiti predsjednika. Da je pao glavni grad, onda bi pala i cijela BiH. U isto vrijeme, za agresora je to dan kada je poražena ideja Velike Srbije", dodao je.

Osmanović se prisjetio generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji je preminuo prošlog mjeseca, navodeći da je on 3. maja izrekao čuvenu rečenicu "Ne pucaj" u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici i sve se desilo u trenutu povlačenja JNA iz kasarne Bistrik, a kada je tom prilikom izbio sukob sa Teritorijalnom odbranom ARBiH.

"Nažalost, nakon toga je počela najduža opsada Sarajeva i nedužno stradanje njegovih stanovnika. Međutim, sve te nedaće smo izdržali, nažalost, uz velike žrtve. Danas živimo u miru i s ponosom se sjećamo hrabrosti naših sugrađana", poručio je Osmanović.

Specijalne jedinice tadašnje JNA uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanja, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivana.

No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su, ipak, pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.