BiH
0

Gradonačelnica Borovac primila delegaciju turskog grada Konye

FENA
Smiha Borovac
Smiha Borovac
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i članovi Komisije Gradskog vijeća za međunarodnu saradnju Emin Švrakić, Idriz Hodžić, Ana Baltić, Ana Havel i Hamdija Lagumdžić, primili su danas delegaciju turskog grada Konye koju je predvodio dogradonačelnik Mustafa Yayla, a u kojoj su bili gradski vijećnici Ziyaudin Adil, Omer Sailik i Abdulmelik Oteken, te pomoćnik gradonačelnika za kulturu Erdzan Uslu.

Dogradonačelnik Konye Mustafa Yayla, kako se navodi u saopćenju Gradske službe za informiranje, čestitao je gradu Sarajevu na značajnom napretku i razvoju u postratnom periodu naglašavajući kako su stanovnici Konye ali i turski narod uopće bili uz građane Sarajeva i BiH kada im je bilo najteže a danas žele da unaprijede sve vidove saradnje koji su od interesa za naše gradove i građane.

On je predstavnike Grada Sarajeva upoznao da Konya ima Općinu Seldžuk čiji se najveći dio grada zove Bosna, a za mjesec dana najveća ulica u Konyi će dobiti naziv Alija Izetbegović. Dogradonačelnik Yayla pozvao je gradonačelnicu Borovac i delegaciju Grada da prisustvuju ceremoniji svečanog otvaranja i proglašavanja imena ove ulice.

Delegacija iz Konye također je upoznala predstavnike Grada da u Sarajevu namjeravaju otvoriti Kulturni centar Grada Konye u kojem će se izrađivati tradicionalne rukotvorine, a što će značajno doprinijeti učvršćivanju kulturnih veza naša dva grada.

Gradonačelnica Borovac u ime Grada i građana Sarajeva još se jdnom zahvalila turskom narodu i stanovnicima Konye na svoj pomoći i podršci u vrijeme agresije na BiH i opsade Sarajeva, a posebno se zahvalila vlastima i građanima Konye koji na najbolji način obilježavaju lik i djelo prvog predsjednika Predsjedništva BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Gradonačelnica je delegaciju iz Konye upoznala sa namjerama Grada Sarajeva da proširi saradnju sa Gradom Konyom i s tim u vezi uskoro će biti spreman Protokol o saradnji koji će potpisati dvoje gradonačelnika.

Naredne godine u Konyi će se održat Konferencija starih gradova svijeta pod pokroviteljstvom UN-a i Grad Sarajevo prvi je predložen za učesnika, naglasili su predstavnici Konye, koji su izrazili i spremnost da pomognu u nominiranju Baščaršije na listu UNESCO-ove kulturne baštine.