BiH
61

Građevinari na +40: Nije lako, vrućine nas usporavaju, ali se držimo plana

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Iako je ljeto njihova sezona kada rade punom parom, građevinari širom Bosne i Hercegovine ovog ljeta, kao i prošlog, bore se sa velikim vrućinama dok rade na otvorenom.

Temperature koje su zabilježene u Bosni i Hercegovini ovog ljeta kretale su se i oko 40 stepeni celzija, a radnicima na građevini, koji su ograničeni rokovima, predstavljaju velike probleme. Međutim, većina njih svoje radove uprkos teškim vremenskim uvjetima završi u roku, a kupci ključ u ruke dobiju na vrijeme.

Ekipa portala Klix.ba je razgovarala sa građevincima koji rade na izgradnji stambenog kompleksa Makovi u Zenici i to na visokim temperaturama.

Poslovođa firme Arel koja izvodi radove uz još dvije zeničke firme Kasim Smaka je kazao kako je poslodavac odobrio pauze kada god je potrebno s obzirom na to da rade u veoma teškim uvjetima.

"Vruće jeste, ali pravimo pauze po deset ili petnaest minuta kada se osvježimo, popijemo dosta tečnosti, jer je to najbitnije i onda se vratimo poslu. Radovi idu nešto sporije nego što smo planirali, ali trudimo se da nadoknadimo. To jeste teško kada izgubite dva sata dnevno na neplanirane pauze, ali za sada ipak sve ide po planu", kazao je Smaka.

Iako već dugo vremena nisu imali idealne temperature za rad na građevini, uz temperature od 35 do 40 stepeni celzija najveći problem je betonaža.

"Idealno je kada su temperature od 15 do 20 stepeni, ali to dugo nije bilo. Međutim, nemamo nekih većih problema, najveći problem je betonaža gdje se trudimo da iznjegujemo beton što bolje kako ne bi bilo pukotina", izjavio je Smaka te obećao da će svi radovi na vrijeme biti završeni te da će svi kupci ključ u ruke dobiti u roku.