SNSD o ulasku Hrvatske u EU
0

Građanima BiH omogućiti da sa ličnom kartom prelaze granicu

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Stav SNSD-a je da bi svim građanima BiH trebalo biti omogućeno da sa ličnom kartom prelaze u Hrvatsku, bez obzira što će to za njih od 1. jula biti šengenska granica, rekao je danas predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su svi organi u BiH ocijenili da se kasno reagovalo na ulazak Hrvatske u EU, ali da se "hvata korak".

"Svakodnevno se radi u Vijeću ministara BiH, koji je preduzeo određene mjere svjestan onoga što donosi ulazak Hrvatske u EU, kao i u radnim grupama da se što je moguće lakše prihvati takva situacija", naveo je Radmanović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakao da nedavni susret člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Irana Mahmutom Ahmadinedžadom nije bio planiran, ali da to nije zabranjeno.

"Predsjedavajući ili drugi član Predsjedništva BiH koji predvodi delegaciju na multilateralnim skupovima, samostalno, zavisno od situacije, održava bilateralne sastanke", pojasnio je Radmanović.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH odlučilo da Izetbegović predvodi delegaciju Predsjedništva na zasjedanju konferencije Organizacije islamskih zemalja i da nije bilo moguće predvidjeti sa kim će se održati bilateralni sastanci.

Radmanović je dodao da na takvim skupovima uvijek postoji zahtjev da se održi bilateralni sastanak sa domaćinom i da je takav bio i susret Izetbegovića sa egipatskim predsjednikom Muhamedom Morsijem.

"Lično mislim da je oko toga bilo previše buke ovdje i da je to normalan, uobičajen susret. BiH ima diplomatske odnose sa Iranom. Nije previše bitno ni to na čiji je zahtjev održan taj sastanak, već je bitno da su se sastali i govorili o prijateljskim odnosima dvije zemlje i proširenju saradnje, naročito privredne", rekao je Radmanović.