Anketa u BiH
0

Građani vjeruju da mediji ublažavaju prognoze

Sarajevo-x.com
Istraživanje među građanima BiH o klimatskim promjenama i nesagledivim posljedicama za stanovnike Zemlje rezultiralo je zaključkom da Bosanci i Hercegovci smatraju kako je stvarna situacija gora od one koja se zvanično prikazuje.

Posebno su pesimistični građani koji žive u Republici Srpskoj gdje njih 51% misli da je situacija s klimatskim promjenama gora nego se to zvanično objavljuje u medijima. U FBiH taj procenat je 41%. Općenito ovakvo mišljenje nešto više podržavaju žene nego muškarci (47% naspram 43%), te osobe koje imaju između 45 i 64 godine, odnosno oni koji imaju SSS stepen obrazovanja, ističu iz GfK BH - Centra za istraživanje tržišta.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 građana u dobi od 15 i više godina.

Zanimljivo je da razlika u stavovima između onih koji žive u gradovima i onih koji žive na selu nema, odnosno da su one minimalne i statistički zanemarive. Među visoko obrazovanim više je onih koji misle da je postojeća slika koju nam o klimatskim promjenama daju stručnjaci realna (46%), a takav stav je prevladavajući i kod najmlađe grupe građana koju je GfK BH anketirala, onih u dobi od 15 do 24 godine. To su ujedno i jedine dvije grupe kod kojih takav stav prevladava.

Među građanima BiH ima i onih koji misle posve suprotno, tj. kako je cijela priča pretjerana i postotak takvih u cijeloj populaciji se kreće oko 13%, a zanimljivo da takav stav najviše podržavaju najstariji građani, oni u dobi iznad 65 godina. Teško je reći što je pravi razlog za ovakvo mišljenje, ali izgleda da su naši najstariji sugrađani nešto skloniji podozrenju prema informacijama ove vrste, pa češće od drugih zauzimaju stav da zvanični podaci nisu prava slika realnosti, bilo da misle da se nešto prikriva ili da se s nečim pretjeruje, navodi se u saopštenju.

U Njemačkoj, naprimjer, 35% građana misli da je stvarna slika o klimatskim promjenama gora nego što je stručnjaci prikazuju, dok u susjednoj Hrvatskoj takvo mišljenje ima 39% građana. Stoga se može zaključiti da je ovih naših 45% zaista visok postotak onih koji imaju pesimistično viđenje klimatskih promjena.