Poplavljeno 70-tak objekata
0

Građani neće da napuste kuće u Doglodima i Otesu

Sarajevo-x.com/FENA
Stanari sarajevskih naselja Osijek i Doglodi su sinoć prijavili policiji da je u tim naseljima došlo do poplava nakon jakih i obilnih kišnih padavina koje su pogodile našu zemljju, a danas se na terenu nalaze ekipe Civilne zaštite, MUP-a KS i Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Kako je za naš portal rekao Mustafa Kovač, rukovodilac Kantonalne uprave civilne zaštite koji se na nalazi na licu mjesta, poplavljeno je oko 30 objekata u Doglodima, a ukupno je u oba naselja poplavljeno oko 70 objekata.

Mještanima poplavljenih kuća obezbijeđeni su paketi, a uskoro se očekuje dolazak i drugih namirnica kako bi im se olakšao boravak u naseljenim objektima.

Na pitanje šta će se desiti sa tim osoboma i postoji li neki plan evakuacije, Kovač je rekao da oni ne žele da izađu iz svojih kuća.

On je dodao da se čini da dolazi do blagog smanjenja vodostaja, ali da će se u toku sutrašnjeg dana znati potpuno stanje i dalji koraci u spašavanju građana od poplava.

Kako nam je rekao Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, on nema detaljnijih informacija o stanju u tim sarajevskim naseljima, ali je rekao da se tu nalaze pripadnici policije u slučaju da njihova pomoć bude potrebna.

Povodom poplava u ilidžanskim naseljima, Grad Sarajevo uputio je inicijativu da se uključi vojska i proglasi stanje elementarne nepogode.

"Šta treba još da se dogodi da bi se proglasilo stanje elementarne nepogode? Ovo je vrijeme nepogoda i zato smo morali biti spremni. Također, ovo je dokaz da oni koji su nadležni, općinske i kantonalne službe, ne rade svoj posao", istakao je zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji, koji je danas uime Grada Sarajeva obišao poplavljeno naselje Hendekuša u Osijeku (općina Ilidža), gdje je situacija najkritičnija.

Dogradonačelnik Kamočaji je dodao da je poražavajuće da se čamcima komunicira sa ugroženim stanovništvom. Naime, u osiječkom naselju Hendekuša popljavljeno je blizu 30 kuća, donji spratovi su onesposobljeni za život, ljudima je potrebna voda i hrana, a Gradska uprava će im obezbijediti brikete za ogrijev jer im se mora isključiti struja. Nekoliko kuća je poplavljeno i u naseljima Doglodi i Bojnik, a sve zbog izlijevanja rijeke Bosne, koja je zbog padavina primila velike količine vode iz svojih pritoka Zujevine i Željeznice.

Povodom ozbiljnosti situacije, Grad Sarajevo i gradonačelnik Alija Behmen danas su uputili inicijativu Predsjedništvu BiH i Ministarstvu odbrane BiH da se angažuje vojska u pružanju svih vidova pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim naseljima Osijek, Doglodi i Otes. Istu inicijativu Grad je uputio i Vladi Kantona Sarajevo da uključi nadležnu službu, odnosno Općini Novi Grad da angažuje općinsku Službu civilne zaštite u poduzimanju potrebnih mjera navedenim lokalnim zajednicama, saopćeno je iz Gradske uprave.