BiH
433

Građani međunarodnoj zajednici: Otkažite sve službene posjete BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Građani okupljeni na protestima ispred Parlamenta BiH uputili su danas javno pismo generalnom sekretaru UN-a, Vijeću Evrope, ambasadama svih država, relevantnim međunarodnim nevladinim organizacijama, kao i zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Građani u pismu podsjećaju da su njihovi zahtjevi usmjereni na hitno donošenje pravnog okvira za upis novorođene djece u matične knjige, ali i da građani zahtijevaju i odgovornost, i to najprije onih koji su svojim ponašanjem i uzrokovali protestna okupljanja širom Bosne i Hercegovine.

"Njihove natprosječne, enormno visoke plaće nisu adekvatna nagrada za rezultate njihovog rada. One su proizvod monopolističkog i sebičnog odlučivanja te ostvarivanja vlastitog interesa i koristi. Njihove plaće moraju biti znatno snižene, najmanje za 30 posto od sadašnjih, a razlika mora biti preusmjerena u fondove iz kojih će bili plaćeno liječenje teško oboljele djece Bosne i Hercegovine. Naše zahtjeve parlamentarci su grubo izignorisali, te tim činom pokazali da oni nisu više kredibilni predstavnici građana.

Ovim pismom vas pozivamo da predstavnicima BH vlasti uskratite pozive na sve ranije dogovorene sastanke, konferencije i druge događaje koje su u vašoj organizaciji. Tim svojim postupkom ćete pokazati da bosanskohercegovački političari moraju da preuzmu odgovornost prema svojim građanima. Građani su odlučili da im oduzmu mandat, da im uskrate kredibilitet, da ne žele da ih takvi predstavljaju, niti u državi, niti u inostranstvu.

Od danas oni nisu više predstavnici građana i mi građani smo im dali "otkaz". Istovremeno pozivamo i vas da otkažete planirane i zakazane službene posjete našoj državi, jer od danas ovdje više nemate legitimne sagovornike", stoji u pismu građana koji protestuju ispred Parlamenta BiH.

U obraćanju Valentinu Inzku, građani podsjećaju na zahtjev za intervencijom u pravni sistem BiH donošenjem odluke kojom će u potpunosti biti ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju donošenje zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Zaključuju da je visoki predstavnik ignorirao njihove zahtjeve.

"Gospodine Inzko, mi smo vam javno kazali da ne prihvatamo privremena rješenja koja nam nameću državni ministri, da ne prihvatamo improvizaciju pravnih normi i lakrdiju našeg zakonodavnog sistema, da ne želimo polovična rješenja! Od vas smo zahtjevali da iskoristite ovlaštenja koja su vam data članom V Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Bonskom deklaracijom, prema kojim ste vi konačni autoritet u našoj državi. Svjedoci ste jedinstvenog fenomena u svijetu, da predstavnici građana u zakonodavnoj vlasti bježe od odgovornosti i svojim neradom vrijeđaju svakog građanina i građanku ove zemlje. Vas ponovo pozivamo na reakciju i intervenciju u pravni sistem Bosne i Hercegovine, nadajući se da vašim nedjelovanjem nećete stati rame uz rame BiH parlamentaraca", poručuju demonstranti.