BiH
164

Građani KS se zbog neredovnog javnog prijevoza odlučuju za ilegalni: Inspekcija kažnjava i kontrolira

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
S obzirom na neredovan javni prijevoz u Kantonu Sarajevo građani se sve više odlučuju na ilegalni koji se najviše odvija na padinskim dijelovima Sarajeva. Građane do njihovih odredišta prevoze vozači privatnih kombi vozila koji uslugu naplaćuju jednu KM od polazne stanice do krajnjeg odredišta, a njihova putna trasa većinom se odvija prema redu vožnje vozila javnog gradskog prijevoza.

Kombiji koji ilegalno i bez ikakve dozvole za rad prevoze putnike, najviše saobraćaju na području općine Novi Grad i to prema naseljima Boljakov Potok, Buća Potok, Zabrđe, Rajlovac, Reljevo, Velešići..., a građani ovaj potez pravdaju nemarom vlasti prema njihovim pravima i uskraćenosti javnog prijevoza.

"Kombi prijevoz je prilično redovan, uglavnom mnogo redovniji od linija koje koristi GRAS. Nekada dođe za 15 minuta, a nekada za pola ili sat vremena, ali nam se zbog cijene mnogo više isplati. Taksi je skup od grada do Buća Potoka, a za marku dođemo do kuće. Policija nas do sada nije uznemiravala, ali je nekoliko vozača dobilo prijavu i inspekcija im je izdala novčanu kaznu", kazala je za Klix.ba sugrađanka koja svaki dan koristi kombi prijevoz na relaciji Kampus - Buća Potok.

Inače, stanovnici padinskih i naselja koja nemaju redovan prijevoz posljednjih mjeseci sami su se organizirali i uredili linije, a osim u pomenutim naseljima na području općine Novi Grad, donedavno su ilegalni kombiji saobraćali i prema naseljima Mahmutovac i Jarčedoli u općini Stari Grad. Međutim, zbog ponovog uspostavljanja linija Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS, privatni kombiji više ne saobraćaju.

I stanovnici ovog dijela grada imali su riječi hvale za vozače koji su ih privatnim kombijima prevozili do njihovih domova. Prema riječima nekoliko građana naselja Mahmutovac, kombiji su bili pun pogodak s obzirom na to da već duži vremenski period GRAS ne vozi u njihovo naselje. Međutim, sudeći prema predizbornim obećanjima, ponovo će im biti uspostavljena minibuska linija.

Na ilegalne kombi linije u KS reagirala je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, čiji inspektori za saobraćaj i ceste svakodnevno provjeravaju linije na kojima saobraćaju.

"Naši inspektori, osim što raspolažu saznanjima o obavljanju ilegalnog prijevoza putnika kombi vozilima na trasama kojima se odvija javni gradski saobraćaj, kontinuirano vrše kontrole i sankcioniranje ovog vida ilegalnog prijevoza, uključujući i relacije iz pravca grada prema Buća Potoku i Boljakovom Potoku. U protekla dva mjeseca na ove okolnosti izvršeno je 40 inspekcijskih nadzora te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdat 21 prekršajni nalog u iznosu od 9.000 KM. Donesena su i 22 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prijevoza do ispunjenja zakonom propisanih uslova, a jedno vozilo je isključeno iz saobraćaja", navode iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Pored toga, inspektori su u okviru stalnih kontrola u oblasti javnog linijskog prijevoza putnika, između ostalih, kontrolirali i redovnost obavljanja prijevoza na autobuskim linijama Otoka - Buća Potok i Otoka - Boljakov Potok. Zbog neredovnog održavanja tih linija, shodno članu 33. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, inspektori su zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju proslijedili na nadležno postupanje Ministarstvu saobraćaja KS, o čemu još nije donesena konačna odluka.

Istovremeno, predzeću GRAS je rješenjem postupajućih inspektora naloženo da do konačne odluke Ministarstva na navedenim linijama vrši prijevoz putnika u skladu s registriranim redovima vožnje. Zbog kršenja Zakona o cestovnom prijevozu FBiH izdati su im i prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 2.400 KM.

Iz kompanije Centrotrans za naš portal su kazali da se zbog neodržavanja prijevoza prema Buća i Boljakovom Potoku, pojavio veliki broj ilegalnih kombi prijevoznika koji, bez registracije i osiguranja putnika, vrše prijevoz na liniji.

"Na zahtjev putnika, Mjesne zajednice i Općine Novi Grad, Centrotrans je 2014. godine počeo prevoziti putnike na navedenoj liniji s ciljem pružanja redovne usluge ali i suzbijanja ilegalnog prijevoza. Na liniji je uvedena promotivna cijena jednu KM, a na zahtjev građana od jula ove godine uvedena su još dva polaska u noćnim satima čime se upotpunio red vožnje na ovoj liniji", navode iz Centrotransa.