BiH
830

Građani ispred Opće bolnice: Zatvaranje ove bolnice je skrivena pljačka i ustaljena šema vlasti

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nekoliko građana i građanki Sarajeva okupilo se danas ispred Opće bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" kako bi izrazili protest protiv zatvaranja ove bolnice i njenog preseljenja na Univerzitetski klinički centar na Koševu.

Građani koji su organizovali ovaj protest objašnjavaju razlog svog okupljanja, navodeći kako iza zatvaranja i preseljenja ove bolnice stoje dublji ciljevi političke, ali i ilegalne prirode.

"Ovdje se rade nezakonite stvari. Ukoliko dođe do premještanja Opće bolnice na UKCS bit će potrebna velika sredstva da se on opremi. Stare austrougarske zgrade koje se nalaze na Koševu treba srušiti, a tu onda na scenu stupaju građevinske firme i izvlači se novac. To je šema po kojoj ove vlasti funkcionišu 20 i kusur godina, to su njihovi crni fondovi i najlakše im je na javnim nabavkama izvući ogromna sredstva za svoje stranačke potrebe", kazala je za Klix.ba Hasna Ljubović, jedna od okupljenih građanki.

Dodaje kako je po zanimanju ekonomista, te kako se uvijek bavila racionalizacijom troškova, no kako preseljenje bolnice nema veze sa tim.

"Normalan građanin razumije da treba racionalizirati troškove u svim sferama, posebno u zdravstvu, međutim, ovdje se ne radi o tome. Ovdje treba napraviti elaborat, jednu studiju koja će uključiti vrsne, neovisne ekonomiste, pravnike i ljekare koji se bave ovom problematikom, te koja će pojasniti zašto, kako i koliko bi se uštedjelo ukoliko bi se ova bolnica fizički ugasila i pretvorila u administrativni centar vlade, kako smo čuli da će se desiti", navodi Ljubović.

Dodaje kako su u ovu bolnicu nakon rata uložena ogromna sredstva, te kako je ona potpuno namještena i uređena za zdravstvene usluge, te pravljena namjenski za to.

"U njenim zidovima se nalaze plinske, elektro i telekomunikacione instalacije koje iz centralnog mjesta dolaze u svaku sobu do svakog kreveta. Da ne spominjemo kotlovnicu za odvajanje grijanja od gradskog koja je napravljena prije nego je dr. Nakaš otišao, kao i opremu za zbrinjavanje infektivnog otpada. Dakle, to sve treba uništiti, a govorimo o vrijednosti od najmanje desetak miliona. To su ogromna sredstva", navodi Ljubović i dodaje kako je moguće sve to prenijeti, no u pitanju su ogromna dodatna sredstva.

"Svaka racionalizacija je poželjna, ali ne i gašenje ove bolnice. Ovo je namjenski građena bolnica i elaborat koji bi se uradio bi pokazao da li bi se dobilo i izgubilo. Bez tog elaborata se ne smije uraditi zatvaranje ove bolnice", zaključuje Ljubović.

Građani planiraju organizovati skupove i dežure ispred bolnice Abdulah Nakaš svaki dan u periodu od 11 do 13 sati i od 16 do 18 sati.

"Pozivamo građane da se odupru nezakonju i ovoj skrivenoj pljački. Zdravstvo je javno, građani ga plaćaju, ono se mora namjestiti u funkciju građana i zato su građani jako bitni da znaju o čemu se radi i da ovo podrže i dođu ovdje. Također, važno je da podržimo ljekare koji su ovome rekli ne, a to nisu bilo kakvi ljekari, već stručnjaci koji ovdje rade godinama, politički nisu ovisni ni o kome, a prozreli su tu aktivnost u pozadini. Oni i liječnička komora su kazali da se ovo ne može raditi bez objektivnog elaborata. Došli smo da ih podržimo i da im kažemo da pod pritiskom ne potpisuju nikakve otkaze niti prijeme u UKCS-u, nego da ostanu ovdje i obavljaju svoje zadatke u onom kapacitetu u kojem mogu", ističe Ljubović.

Na upit o tome smatraju li da akcije ovakvog tipa mogu uroditi plodom, odgovara:

"Apsolutno. Sve je do nas. Ako smo mi čvrsti, ujedinjeni građani i znamo šta želimo, oni to onda moraju ispoštovati. Vlast je tu zbog nas, a ne zbog sebe, niti zbog tih građevinskih firmi putem kojih izvlače kapital. A odgovorno vam tvrdim da se to na taj način najbolje radi", zaključuje naša sagovornica.