BiH
182

Građani i danas "na prstima" šetali ispred Parlamenta BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 50 građana Sarajeva okupilo se danas ispred tržnog centra Alta pa je potom u tišini prešlo ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u sklopu akcije "Tišina, Parlament radi".

Građani su stajali mirno s transparentima na kojima pozivaju na tišinu jer, kako su istakli, ne žele ometati uposlenike dok rade na rješavanju problema, među kojima je i usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou.

"Danas smo polako došli ovdje, bez buke i galame jer ih moramo pustiti da rade kako bi do 30. juna ispunili zadatke", rekao je Sanin Čepalo Anonimni.

Građani su s maskama iz operacionih sala, maskama Anonimousa i cuclama za bebe u ustima sjedili te šetali "na prstima" ispred Parlamenta i na taj način skretali pažnju ostalih građana na sebe s porukom da su još tu i da čekaju rješavanje problema.

"Oni su rekli da nemaju uslove za rad, zato mi sada šutimo. Mi smo svi ovdje vrijedni, ja sam vrijedan student, a njihov nerad ne može preći na nas. Mi svaki dan čistimo nakon protesta, radimo, a oni su natjerali čistačice da izađu i čiste za njima", rekao je Jasmin Telelović.

Uporedo s protestima u Sarajevu održani su protesti podrške u Brčkom. Narednih dana planirani su protesti i u drugim bh. gradovima.

"Mislim da su ljudi otvorili oči, da ne misle da će se nešto promijeniti ne bi se okupljali na trgovima. Zavladao je optimizam, prvi put nakon 20 godina osjeti se zajedništvo i jedinstvo među narodom u cilju rješavanja životnih problema", kazao je Feđa Štukan te poručio svima onima koji ove proteste dovode u vezu s politikom ili političkim strankama, kako su učesnici protesta obični građani koji su apolitični.

"Oni koriste svoj patern širenja mržnje i podjela već 20 godina, jer na taj način nas drže razdvojenim a to im omogućava da budu na vlasti. Sada je nacionalističke stranke strah jer gube tlo pod nogama. Niko nije mogao računati na ovakvo nešto, kao i na to da je nakon podrške cijelog svijeta upućene bh. bebama, bez obzira na nacionalnost, jasno shvaćena naša poruka: Borimo se isključivo za prava naše djece i njihovu budućnost", istakao je Štukan.

Demonstranti su pozvali sve građane Sarajeva i BiH da dođu i sutra u pet do 12, popiju kafu s njima i uzmu svoj JMBG bedž.