BiH
287

Građani BiH traže da SAD uskrati gostoprimstvo bh. konzulu Ivanu Šušnjaru

Piše: E. F.
Grupa uglednih građana Bosne i Hercegovine obratila se Ambasadi SAD-a u našoj zemlji kojoj je predala peticiju sa apelom da SAD uskrate gostoprimstvo Ivanu Šušnjaru, nedavno imenovanom generalnom konzulu naše zemlje u Chicagu.

Kako su istakli potpisnici apela, među kojima su Senad Pećanin, Slavo Kukić, Jasmila Žbanić, fra Mile Babić, Ahmed Burić, Zlatko Dizdarević, Aleksandar Hemon, fra Petar Jeleč i drugi, Šušnjar je osoba koja kao vlasnik i urednik internetskog portala Poskok.info već godinama daje nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u Bosni i Hercegovini.

"Građani naše zemlje već su, nažalost, navikli da izbor diplomatskih kadrova Bosne i Hercegovine predstavlja podjelu političkog plijena koji politički lideri dijele prvenstveno po vlastitim kriminalnim, rodbinskim i nacionalističkim kriterijima.

Iako Šušnjar nije prvi koji je biran na opisanim kriterijima, mislimo da je krajnje vrijeme da bude posljednji", stoji u peticiji.

Kako je za Klix.ba istakao Senad Pećanin, izbor gospodina Šušnjara za generalnog konzula u Chicagu uvreda je za sve građane Bosne i Hercegovine koji se ne nadahnjuju mržnjom prema etnički, vjerski ili politički drugačijima. Smatraju kako njegovo imenovanje predstavlja uvredu i za Sjedinjene Američke Države i principe tolerancije, demokracije i ljudskih prava na kojima počivaju SAD.

Ivan Šušnjar
Ivan Šušnjar
"Izbor gospodina Šušnjara drsko je izrugivanje i svim naporima koje su Sjedinjene Američke Države činile i čine da Bosna i Hercegovina prevaziđe naslijeđe zločina, mržnje i netrpeljivosti koji do danas opstaju zahvaljujući upravo osobama kakva je gospodin Šušnjar i kakvi su oni koji su ga imenovali na važnu funkciju", istakao je Pećanin.

Građani će također sličnu peticiju kojom će tražiti preispitivanje ove odluke poslati i Predsjedništvu naše zemlje.

"S obzirom na to da ne postoji pravni ili neki drugi mehanizam uz pomoć kojeg bi se ovakvo nešto moglo osporiti, mi smo odlučili da reagujemo na ovakav način i tražimo da se provjere naši navodi i da se iz toga izvuče zaključak i radi na tome da se smijeni imenovani konzul", kazao je Pećaninn za Klix.ba.

Nadaju se da će Predsjedništvo BiH promjeniti svoju odluku ili da će im barem to diplomatski sugerirati u SAD-u jer je upravo to u interesu građana naše zemlje, ali i SAD-a.

Inače, kada je riječ o Šušnjaru, u čijoj biografiji piše i da radi “kao pomoćni inžinjer na jednom gradilištu u Zagrebu”, ovo imenovanje je interesantnije tim prije jer se protiv njega već dugo vodi sudski postupak u Širokom Brijegu, po krivičnoj prijavi za “krađu indentiteta”. On je, naime, optužen da je svojevremeno, ironizirajući činjenicu da je za ambasadora u Rimu imenovan Nerkez Arifhodžić, koji se izjašnjavao kao Hrvat, na Arifhodžićev mail poslao poruku:

“Nerza care, ‘ko se nad’o da ćeš se pohrvatiti u šezdesetim. Odoh i ja dogodine u Hrvate, mogao bih malo do Pariza, dosadilo mi, brate, Sarajevo”, potpisujući se kao jedan od Arifhodžićevih političkih prijatelja.