Podaci Svjetske banke
0

Građani BiH siromašniji i nepismeniji od Albanaca

SRNA
Foto: Arhiva (Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Foto: Arhiva (Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
BiH je nazadovala po većini ključnih pokazatelja o ekonomskom i socijalnom stanju u društvu, pokazuju podaci Svjetske banke koji se stalno ažuriraju.

Svjetska banka navodi da je stanovništvo BiH nepismenije i siromašnije od stanovnika Albanije. Prema tim podacima dva posto populacije u BiH je nepismeno, dok je jedan posto stanovnika nepismeno u Albaniji.

Jedan posto stanovništva nepismeno je u Hrvatskoj, dok za Srbiju taj podatak Svjetska banka nema. Osim toga, Svjetska banka tvrdi da je u BiH siromašno 19,5 populacije, dok je u Albaniji siromašno procenat manje. U Hrvatskoj je siromašno 11,1 posto stanovništva, dok Svjetska banka nema taj podatak za Srbiju - pišu "Nezavisne novine".

List navodi da su domaći ekonomisti saglasni da je BiH u posljednje dvije do tri godine u ključnim segmentima ili stagnirala ili nazadovala, dok su zemlje u okruženju, uključujući i Albaniju, sve to vrijeme rasle.

Prema riječima profesora Ante Domazeta, direktora Ekonomskog instituta iz Sarajeva, ključni pokazatelj sposobnosti neke zemlje su direktne strane investicije. Prema njegovim riječima, zbog političke nestabilnosti i neprovođenja ključnih reformi BiH je izgubila reputaciju zemlje povjerenja za strane investicije.

"Kako BiH može kreirati nove strategije kad nije u stanju da osigura bazni uslov kao što je politička stabilnost ili funkcionisanje institucija? Mislim da indikatori pokazuju da je trend negativan i da će, nažalost, biti nastavljen i u narednom periodu", smatra Domazet.

Upravo podaci Svjetske banke pokazuju koliko se BiH nalazi u lošoj situaciji kada je riječ o direktnim stranim investicijama. Naime, 2009. godine BiH je imala samo 234 miliona dolara direktnih investicija. Istovremeno, Albanija je imala 977 miliona dolara, Srbija 1,9 milijardi, a Hrvatska je imala tri milijarde dolara direktnih stranih investicija. Godinu dana ranije BiH je imala 921 milion direktnih stranih investicija, ali je taj broj opet manji od Albanije, koja je imala 937 miliona. Srbija je imala 2,9 milijardi dolara, dok je Hrvatska imala čak 5,9 milijardi dolara stranih investicija.
Fuad Kasumović, ekonomista i zamjenik ministra finansija BiH, kaže da ne zna službene podatke, ali da je siguran da je BiH u ovom trenutku već iza Albanije. Izvršni direktor Udruženja ekonomista "Svot" Saša Grabovac ocjenjuje da se poražavajući podaci Svjetske banke reflektuju kroz nepovoljnu poslovnu klimu u BiH. .