Šleperi krenuli iz Bihaća
520

Građani BiH prikupili pomoć za sirijske izbjeglice

Anadolija
Foto: Damir Faruk Saračević, Humanitarno Udruzenje Miris
Foto: Damir Faruk Saračević, Humanitarno Udruzenje Miris
U organizaciji Udruženja Solidarnost iz Bihaća i još šest udruženja iz Bosne i Hercegovine, prikupljena je humanitarna pomoć za sirijske izbjeglice koje se nalaze u turskom gradu Hatayu.

Predsjednica Udruženja Solidarnost Zemira Gorinjac izjavila je za agenciju Anadolija da je akcija prikupljenja pomoći počela 7. decembra, a danas je konvoj krenuo za Siriju.

"Prikupili smo više od 40 tona humanitarne pomoći, koja ide u dva šlepera, te više od 70.000 KM novčanih sredstava. Dio sredstava od 25.000 KM proslijeđen je Turskoj humanitarnoj organizaciji (IHH), koja će u Turskoj kupiti humanitarnu pomoć i koja će nas čekati u Hatayu", kazala je Gorinjac, istakavši da je ovaj potez napravljen iz praktičnih razloga, odnosno kako bi se uštedjelo na troškovima prevoza.

Ostatak novca utrošen je za kupovinu pomoći u BiH, pretežno brašna i obuće, kazala je Gorinjac, kao i za plaćanje troškova prevoza. Građani cijele BiH bili su dio akcije, a Sarajevo, Zenica i Bihać bili su centri za prikupljanje pomoći.

"Kamioni iz Sarajeva i Zenice sinoć su tovareni, a jutros su stigli u Bihać. Nakon što smo utovarili i stvari iz Bihaća, krenuli smo prema carinskom terminalu Izačić, gdje će biti carinjenje i plombiranje kamiona. Ona idemo prema graničnom prelazu Rača i nastavljamo put prema Hatayu", pojasnila je Gorinjac.

Predsjednica udruženja "Solidarnost" istakla je kako su se susreli i sa određenim problemima tokom akcije.

"Imali smo velikih problema, s obzirom na to da se radi o prvom bosanskom konvoju ove vrste. Imali smo, zaista, i razumijevanje od strane organa vlasti, ali smo izgubili puno vremena tražeći kamione koji bi vozili ovu pomoć. Konvoj je trebao krenuti između 2. i 7. februara, ali, hvala Bogu, krenuo je danas", kazala je Gorinjac.

Konvoj od dva šlepera iz Bihaća je krenuo oko 13 sati, a predviđa se da će u Hatayu biti za pet dana.