Novinar David Pratt
0

Građani BiH i danas prolaze kroz istu patnju kao i u ratu

Sarajevo-x.com
Novinar škotskog lista Herald, David Pratt, rat je proveo u Sarajevu. Radio je kao novinar, i kako kaže, gledao je patnju kroz koju prolaze Bosanci i Hercegovci, upoznavao je nove ljude, stjecao prijatelje i gubio ih u zlom vihoru rata. Za list Herald Pratt je dao komentar na suđenje Karadžiću, te ispričao kako je zapravo on doživljavao sve što se tokom rata dešavalo u BiH.

"Svi mi poznajemo neke osobe koje su ostavile jak utisak na nas. Takva osoba je bila 75-godišnja Safeta Kovašević. Tokom rata živio sam kod nje i njenog supruga koji je bio Srbin. Uprkos tome njihova ljubav je cvjetala, imali su divan odnos, što je bilo pravo osvježenje u svom tom ratnom ludilu.

Porodica Kovašević živjela je kao i sve druge Sarajlije u gradu koji je bio pod opsadom. No, srce Safetinog supruga nije izdržalo konstantno bombardovanje grada, on je doživio srčani udar i umro je u Safetinom naručju. Nedugo nakon toga snajperski metak odnio je živote njene kćerke i sina.

Sličnu sudbinu doživljavali su i ostali građani Sarajeva.

Safeta je umrla pred kraj rata. Njeno tijelo je ponađeno nakon tri dana na hladnom kuhinjskom podu... I ove sedmice dok sam gledao suđenje Radovanu Karadžiću nisam mogao, a da ne mislim na Safetu.

Da nije umrla prije nekoliko godina da li bi svjedočila protiv Karadžića? Da li bi zaista mislila da će pravda biti zadovoljena u Hagu?

Gledam Karadžića, koji je optužen za ratne zločine i genocid, kako ispituje svjedoke kojima teško pada da opet prolaze kroz isto.

'Kako su izgledali ti bazeni krvi?', upitao je Karadžić Sulejmana Crnčala čija je supruga poginula u masakru na Markalama.

'Možeš li reći gdje si pronašao svoju suprugu?', nastavlja Karadžić koji je također prvom svjedoku, Ahmetu Zuliću, kojeg su Srbi zamalo zaklali, kazao kako je sve izmislio.

Karadžić je oduvijek bio arogantan, egoističan i čovjek gladan moći. Vjerovao je kako je njegov rat svet. Za njega genocid u Srebrenici, gdje je ubijeno preko 8.000 ljudi, je samo mit.

Oni sretni koji su preživjeli Karadžićevo doba sada ponovo prolaze kroz iste patnje. To je kao kada pred sud izvedete silovatelja koji se sladi gledajući žrtvu koja ponovo pati prolazeći kroz sve ono što je ranije doživjela", napisao je David Pratt Dodajući kako mu je žao i što Slobodan Milošević nije dočekao kraj suđenja.

"Oni koji su preživjeli rat, među kojima je i mnogo mojih prijatelja, osjećaju se prevareno jer je Milošević umro i nije dočekao izricanje kazne.

Suđenje Karadžiću se nastavlja. On je ove sedmice kazao kako neće svjedočiti u svoju odbranu čime je tužitelju automatski ukinuo šansu za unakrsno ispitivanje...

No, sada su oči javnosti uprte na Bliski Istok i svi su zaboravili šta se dešavalo prije 20 godina na Balkanu", zaključuje Pratt.