Uz uzvike podrške
0

Grad Zenica za sada funkcioniše bez problema, ispred zgrade novi skup podrške Kasumoviću

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Gradske uprave Zenica i Sindikalne organizacije Grada Zenica danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su upoznali javnost o funkcionisanju Grada Zenice dok su u toku aktivnosti afere "Zenicatrans" kojom su obuhvaćeni gradonačelnik Fuad Kasumović i drugi.

Sekretar Selver Keleštura je kazao da bi volio da se danas govori o vedrijim temama kao što se jučer govorilo o projektu Toplane Zenica, ali da je ovo nužnost na koju se mora danas osvrnuti s obzirom da je upitno funkcionisanje Grada Zenice.

"Grad Zenica je suočena sa blokadom radom jer prema odredbama Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta Grada Zenica i Zakona o budžetima BiH, i drugim oblastima, jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata je gradonačelnik kao izvršni organ lokalne samouprave, općine ili grada. Decembar je, vrijeme kada se donose budžeti u fazama nacrta, prijedloga ili Odluke o privremenom finansiranju grada koji moraju biti doneseni do kraja godine. Jedini ovlašteni predlagač za nacrt budžeta grada je gradonačelnik, jedini ovlašteni za prijedlog budžeta je gradonačelnik i nijedan drugi organ to ne može u ovoj proceduri uraditi po zakonskim ovlaštenjima", kazao je Keleštura.

Neusvajanje budžeta dovelo bi do blokade grada i institucija, a do 31. decembra trebaju biti ispoštovani i drugi projekti i ugovori koji trebaju biti potpisani od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

"Ukoliko ova situacija bude produžena, imat ćemo brojne nemogućnosti realizacije projekata", dodao je Keleštura.

Pojasnio je da je nacrt budžeta pripremljen, ali da je jedini ovlašteni podnosilac budžeta gradonačelnik Fuad Kasumović.

Pomoćnica gradonačelnika Zenice za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je kazala da su svi rukovodioci javnih službi održali sastanak te da ona govori u ime njih.

"Odluke koje se donose na nivou službi, direktora JP, nisu upitne i one će biti izvršavane u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima. Građani će sve usluge imati i dobiti na vrijeme i neće biti uskraćeni. O reprekusijama koje mogu nastupiti u slučaju da ovo potraje, imat ćemo problem i sa pružanjem usluga građanima koje treba potpisivati gradonačelnik. Službe u narednom periodu nisu upitne i bit će sve uredno, ali ako sve potraje, službe koje se odnose na potpis gradonačelnika bit će upitne. Nadamo se da ćemo već sutra u potpunosti realizovati sve usluge koje se pružaju kako građanima, tako i drugim privrednim subjektima i drugim pravnim subjektima u lokalnoj zajednici", pojasnila je Mujkanović.

Ispred predstavnika Sindikalne organizacije Grada Zenice obratio se Nermin Ejubović koji je kazao da plaće uposlenicima nisu upitne, ali da će i to biti problem ako se ne usvoji budžet Grada Zenica.

"Zatečeni smo ovom situacijom, održali smo par sastanaka i možemo komotno reći građanima da uposlenici koji su članovi sindikata i ostali neće biti zakinuti vezano za njihove zahtjeve i sve što radi Gradska uprava. Očekujemo da će se sve ovo riješiti na fin i pozitivan način", zaključio je Ejubović.

U međuvremenu, ispred Gradske uprave Zenica održan je još jedan protest podrške Fuadu Kasumoviću na kojem su se prisutnima obratili članovi i vijećnici Zeničke Inicijative - Kasumović Fuad

"Sutra očekujemo da nam se ovdje obrati gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Drago mi je da vas ovdje vidim u ovolikom broju jer smo se za ovo borili od 2016. godine, da Zenica i Zeničani nemaju straha od politike i korumpiranog tužilaštva. Zamolit ću vas, s obzirom na to da vas sve čuje i gradonačelnik, da mu pošaljete poruku podrške", kazao je vijećnik Kenan Uzunović nakon čega je krenulo skandiranje "Fudo, Fudo".

Govornici su poručili da je 2016. godine Kasumović oslobodio građane Zenice straha te da su svi okupljeni dolaskom potvrdili da ih nije ničega i nikoga strah.

"Odgovorno, s ovog mjesta tvrdim, da je ovo montirani proces od strane Stranke demokratske akcije ili kako naš gradonačelnik kaže 'osovine zla'. Pet godina preko medija našeg gradonačelnika žele pokazati kao kriminalca. On je zlatni ljiljan i pošten sugrađanin našeg grada i BiH. Žalosno je da Zlatnog liljana hapse na dan osnivanja Trećeg korpusa. Osovina zla je pokušavala na sve načine da našeg gradonačelnika privede SIPA i tužilaštvo. Javna je tajna da pokušavaju sve na sve načine jer ih Kasumović porazio, a naredne godine će im uzeti i kanton", kazao je jedan od govornika te poručio da je sve ovo smišljeno kako Zenica ne bi dobila budžet za 2022. godinu.

Kazali su da je "hobotnica" imala dosta afera, od Diploma do Respiratora te da se nije pravilo spektakularno hapšenje te da odgovorno tvrde da je Kasumović gradonačelnik koji je sa preko 30.000 glasa dobio mandat i da upravlja ovim gradom transparentno i kako dolikuje ovom gradu.

Na kraju su poručili da sutra pred Gradskom upravom očekuju najmanje 10.000 simpatizera Fuada Kasumovića.