Sarajevo.ba
185

Grad Sarajevo prva institucija u BiH koja je prilagodila web stranicu slijepim i slabovidnim osobama

Klix.ba
Grad Sarajevo je prva domaća institucija koja je prilagodila svoju službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, te osobama sa invaliditetom.

Svi tekstualni sadržaji sa zvanične internet prezentacije Grada Sarajeva bit će dostupni i u formi koja je prilagođena za korištenje i ovoj populaciji.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisao je tim povodom danas ugovor s Amirom Mujezinom, direktorom firme Universal Design. Skaka je izrazio zadovoljstvo što Grad Sarajevo prvi u Bosni i Hercegovini realizira ovaj pionirski projekat, uz nadu da će i ostale institucije slijediti ovaj pozitivan primjer, te iskazati neophodan senzibilitet prema osjetljivim društvenim grupama stanovništva.

Mujezin se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi što su prepoznali značaj i potrebu da se slijepim i slabovidnim osobama omogući da blagovremeno budu informisani o gradskim aktivnostima i projektima.

"Projekat će biti realiziran u skladu sa visokim tehnološkim standardima, a sadržaji će biti prilagođeni, ne samo pomenutoj populaciji, nego i osobama sa disleksijom", kazao je Mujezin.