Odlučili vijećnici
16

Grad Mostar poskupio cijenu vode, ne vidi problem što im se doprema azbestnim cijevima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo odluku da građani plaćaju veće cijene vodosnabdijevanja uz obrazloženje da je to usklađivanje cijena, ali nisu vidjeli problem u tome što se pitka voda doprema građanima azbestnim cijevima koje se dovode u vezu s kancerogenim svojstvima.

Odlukom većine gradskih vijećnika građani Mostara plaćat će skuplju vodu za devet posto, odnosno 20 feninga po kubnom metru bez PDV-a.

Iako je ta odluka donesena u vremenu kad građanima svaki novi financijski udar stvara glavobolju, taj problem je pao u sjenu problema kvalitete vode i činjenice, da se većini građana ona doprema kroz stare azbestne cijevi.

Gradski vijećnik Nazif Derviškadić koji je i šef infektivnog odjela Kantonalne bolnice Dr.Safer Mujić u Mostaru je upozorio da su azbestne cijevi kojima Vodovod Mostar doprema vodu građanima predstavljaju ozbiljnu zdravstvenu prijetnju.

"Azbest u vodi je tihi ubica iz sjene, ko se bavi fizikom zna, da se protokom vode kroz azbestnu cijev za 20 godina, 30 posto unutrašnjeg sloja skine i ide nama u organizam. U Njemačkoj je svugdje izbačen azbest, u Bugojnu je masa oboljelih od karcinoma zbog azbestnih cijevi", kazao je Derviškadić navodeći da kao ljekar na to morao upozoriti.

Direktor mostarskog Vodovoda Anton Vidačak je pak ustvrdio da azbest kao materijal nije kancerogen.

"Ustvari je problematična azbestna prašina, udisanjem azbestne prašine dolazi do nakupina u plućima, koja trajno oštećuje pluća, a poznata bolest je azbestoza. Znači materijal nije kancerogen. Što se tiče azbestcementnih cijevi one su standard. Imate danas i u Norveškoj azbestcementne cijevi, imate ih i u Njemačkoj i Švicarskoj i svakom gradu. One su prije 40 i 50 godina bile standard i kao standard su se upotrebljavale. Azbestcementne cijevi su iz sustava vodovoda izbačene zato to su došli novi i bolji materijali", kazao je Vidačak.

Međutim da azbestcementne cijevi treba mijenjati i on se složio i naglasio, "prije svega iz razloga što proizvode gubitke i što su zbog svoje krutosti podložne oštećenjima".

"Trenutno radimo na izmještanju cijevi FI 400 na Južnoj zoni u Rodoču i nadam se da će doći sve na red. Najsretniji bi bio, kad bi se Studenac riješio, jer imamo 9,5 kilometara FI 800 azbestcementne cijevi od Studenca do Grada Mostara, koji nama onemogućava povećavanje tlaka u cijevima i značajno nam ugrožava dotok. Povećavanjem tlaka sa Studenca značajno bi utjecali na ekološku pristupačnost Radobolje, ali ne možemo povećati u azbestcementnoj cijevi, jer bi došlo do puknuća i to bi bila havarija većih razmjera.Tako da azbestcementne cijevi nisu kancerogene, nisu štetne za zdravlje i nemojte da plašimo građene netočnim podacima", kazao je direktor mostarskog Vodovoda. Naglasio je da će se azbestcementne cijevi mijenjati, sukladno dinamici određenih radova.

"Zamjena azbestcementne cijevi od Studenca do Grada Mostara bi bila oko 12 miliona eura. Tako da to pritajenije nije za Vodovod , pa čak ni za Grad Mostar, nego za šire razine", zaključio je direktor mostarskog Vodovoda.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je jako puno posla pred mostarskim Vodovodom koji se zadnjih godina urušavao i da je korekcija cijena vodoopskrbe jedan od preduslova koji se morao napraviti kako bi se išlo dalje.

"Cijevi se kontinuirano mijenjanju, kad radimo infrastrukturu poput cesta, tako da se radi i kompletna infrastruktura koja se nalazi u podzemnom djelu cesta, a trenutno imamo više takvih velikih radilišta. To naravno nama usporava radove i otežava financijski, ali je činjenica da su te cijevi od austrougarske ili nekog vremena koje je davno iza nas. Sva infrastruktura Grada Mostara je u potrebi da se obnavlja i to svakodnevno radimo. Jako smo aktivni na međunarodnim projektima gdje isto tako pokušavamo doći do grant sredstava kako bi to sve ubrzali. Koristimo sve nivoe vlasti i gradski budžet, a infrastruktura se u Mostaru temeljito obnavlja", zaključio je gradonačelnik Kordić.