Nakon svjetske bronze
744

Grad Mostar planira odvojiti sredstva za olimpijski bazen koji bi Lani Pudar puno značio

G. Š.
Nakon što je petnaestogodišnja Lana Pudar rodni Mostar i državu BiH proslavila na evropskim i svjetskim takmičenjima u plivanju, te u Svjetskom kupu osvojila historijsku bronzu za BiH, Grad Mostar planira rebalans budžeta za početak izgradnje olimpijskog bazena.

Finansijska sredstva za glavni projekt izgradnje savremenog olimpijskog bazena u Mostaru, kao osnovu za početak ove sportske priče bi se trebala osigurati rebalansom budžeta Grada Mostara o čemu će u utorak raspravljati Gradsko vijeće Mostara, kazano je u Sportskom savezu Grada Mostara gdje je upriličen prijem za Lanu Pudar i njene trenere povodom ostvarenih odličnih rezultata na Evropskom prvenstvu u Kazanju i Svjetskom kupu.

Senad Kevelj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Senad Kevelj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik krovne kuće sportova u gradu na Neretvi Senad Kevelj je istaknuo kako se nada da će u utorak Gradsko vijeće Grada Mostara donijeti odluku za odobravanje finansijskih sredstava za glavni projekt koji je osnova daljnjih aktivnosti za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru.

"Trebamo stvoriti preduslove, a to je glavni projekat, a onda će biti na Gradu i na većim instancama vlasti, Kantonu i vladi Federacije BiH da nam pomognu u tome“, kazao je Kevelj.

Lana Pudar nije skrivala koliko da bi njoj olimpijski bazena u rodnom gradu značio.

Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Meni bi to mnogo značilo. Olakšalo bi mi sve pripreme i generalno bi mi bilo značajno. Više bih bila kući i ne bih morala propuštati školu ovoliko. Stvarno bi mi mnogo značilo, ne samo meni nego i gradu za razvoj sporta u Mostaru", kazala je Lana.

Njen trener i predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" iz Mostara Damir Đedović ističe daje Lana četiri sedmice bila odsutna iz škole i da će opet uskoro biti četiri sedmice van Mostara zbog takmičenja koja su pred njom, zbog čega ga izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru raduje koliko i rezultati koje Lana postiže.

Damir Đedović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Damir Đedović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sve ovo što ona radi ukoliko ne dovede do toga da Mostar dobije jedan olimpijski bazen, bojim se da to neće biti potpuna priča. Lana Pudar je sad iskočila i ona je postala svjetska priča, a ovo podneblje ima strašno puno Lana", kazao je Đedović.

Ističe da je zahvalan svima koji podržavaju izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru s nadom da će Lana donijeti još više radosti u Mostar i čitavu BiH.

Njezina trenerica Alena Ćemalović je naglasila da je Lana sada profesionalni sportista koji mora da pliva s drugim plivačicama, vrhunskog ranga da bi i ona napredovala, što jasno govori koliko je potreban adekvatan bazen u Mostaru.

Alena Ćemalović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alena Ćemalović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ja se nadam da će ovi rezultati pokazati da mi želimo zaista ozbiljno raditi koliko god to žrtve nosilo sa sobom, ali i da nama zaista ovdje trebaju uslovi kako bi mogli da stvaramo jednu kvalitetnu grupu plivača i plivačica , na čijem čelu će biti Lana. Samo tako mostarski plivači i plivačice mogu da pokušaju da idu njenim stopama.Lana jeste uzor mostarskoj djeci, ali zbog tih odlazaka van Mostar, ta djeca ne stignu ni da vide kako ona trenira i na koji način trenira. A kada bi imali ovdje olimpijski bazen stvorila bi se velika baza djece koja bi pratila Lanu i trenirali s njom. i onda bi Mostar zaista dobio jednu veliku i prepoznatljivu bazu plivanja“, zaključila je trenerica najbolje bh. plivačice koja je osvojila historijsku broncu na Svjetskom kupu i ima cilj nizati još medalja i ostvarivati još bolje rezultate na ponos čitave BiH.