Univerzitet u Sarajevu
0

Grabovica postao doktor, Lagumdžija držao govor

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je deset magistara svečano promovirano na čast doktora nauka.

Riječ je o magistrima iz devet naučnih oblasti.

Nakon intoniranja akademske himne "Gaudeamus igitur", prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica.

"Za naučni i duhovni napredak čovječanstvo treba da zahvali u prvom redu nauci, naučnom stvaralaštvu i istraživanju, jer bez nauke ne može biti blagostanja u jednoj zemlji, a promocija doktora nauka ujedno je i promocija našeg univerziteta, pri čemu se promovira znanje kao najvažniji segment našeg društva i puta ka Evropskoj uniji", istakao je Čaklovica.

Prisutnima se obratio i predsjednik SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Na čast doktora ekonomskih nauka promoviran je generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica, Kemal Taljanović na čast doktora tehničkih nauka, Bakir Alispahić na čast doktora nauka odbrane i sigurnosti, Aid Smajić na čast doktora psiholoških nauka, te Amira Dervišević na čast doktora književnohistorijskih nauka.

Enita Nakaš promovirana je na čast doktora stomatoloških nauka, Lejla Žunić na čast doktora farmaceutskih nauka, Anisa Čičić-Močić na čast doktora bioloških nauka, te Amra Čabaravdić i Damir Šečić na čast doktora medicinskih nauka.

Na Univerzitetu u Sarajevu do danas je zvanje doktora nauka steklo 2.535 kandidata iz 44 naučne oblasti.