BiH
0

Govedarica: Željka Cvijanović mora prestati glumiti princezu na zrnu graška

Piše: G. D.
Vukota Govedarica (Foto: Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Klix.ba)
Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je danas u Banjoj Luci da jedini razlog za poskupljenje struje predstavljaju gubici koje je Elektroprivreda RS napravila tokom 2014. godine.

"Pošto Elektroprivreda ne može proizvesti dovoljno novca za Željku Cvijanović, onda je najlakše zavući ruku u džep građana. Izjava Željke Cvijanović da neće biti značajnijeg poskupljenja struje je neuspjeli mađioničarski trik. Na ovaj način Željka Cvijanović i Vlada RS pokušavaju ispitati kod javnosti koja je gornja, a koja donja granica poskupljenja električne energije. Mislim da je vrijeme da se Cvijanović prestane ponašati kao princeza na zrnu graška, a ministar energetike da prestane biti mačak Tošo“, rekao je Govedarica.

On je dodao da se nivo plata u Elektroprivredi povećao sa 138 miliona, koliko je iznosio u 2009. godini, na 234 miliona, koliko je izdvojeno prošle godine. Dodao je da je Termoelektrana u Gacku napravila katastrofalan rezultat u 2014. godini, kada je prikazala gubitak od 10 miliona maraka.

"Prije pet godina TE Gacko je na plate potrošila manje od 30 miliona maraka. Prošle godine na plate je potrošeno više od 50 miliona maraka. Ali, to nisu jedine stavke koje su dovele do gubitka. TE Gacko ima više od šest miliona KM obaveza prema dobavljačima, više od pet miliona KM poreza i 17 miliona KM akontacija od Elektroprivrede za energiju koju nije proizvela“, istakao je Govedarica.

On je rekao da će Odbor za reviziju NSRS tražiti od Glavne službe za reviziju javnog sektora da konačno, nakon devet godina, uđe u rudnik i TE Gacko te ispita sva poslovanja ovih kompanija.

"Da li ima iko da zaustavi ovaj haos ili je ovo haos projektovanog karaktera? U TE Gacko su se povećali koeficijenti, stimulacije, primani su novi radnici, ali većina toga ulazi u zbir plata u posljednja četiri mjeseca prošle godine, uoči i poslije izbora. Kako je moguće da rudnik i TE Gacko sklope četiri ugovora vrijedna 19,5 miliona maraka u četiri oka? Mislim da Veliki Brat svih tih ugovora ima sjedište u Banjoj Luci“, smatra Govedarica.