BiH
0

Govedarica: RS u narednoj godini mora da vrati rekordni iznos duga od 670 miliona KM

FENA
Otplata dugova Republike Srpske u narednoj godini bit će rekordna i iznosit će oko 670 miliona KM upozorio je danas šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

Kritikovao je entitetsku vladu zbog haotičnog stanje u privredi, posebno u energetskom sektoru, ističući da je Termoelektrana Gacko za devet mjeseci ove godine "napravila“ gubitak od 23,8 miliona KM.

I lani je isto preduzeće imalo gubitak od 10 miliona, a kako kaže Govedarica, nezavisna eksterna revizija je utvrdila da je taj gubitak veći od 25 miliona KM.

"Vlada RS sve probleme nažalost pokušava da riješi novim kreditim zaduženjima, a RS u 2016. mora da otplati dugove od 670 miliona", dodao je Govedarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Govoreći o odluci Ustavnog suda RS, da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, prilikom izbora Komisije za provođenje referenduma u RS o pravosuđu BiH, istakao je da je vlast pokušala da dobije dva mjeseca vremena, jer je znala da je trebalo istovremeno donijeti odluku o referendumu i formirati komisiju za njegovo provođenje.

"Sada su sve prepreke otklonjene i jasno je da komisija može da počne s radom, a predvodi je Željko Mirjanić (SNSD), koji je svojevremeno na nivou BiH glasao za zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje danas želi da opozove na teritoriji RS", naveo je šef Kluba poslanika SNSD-a.

Rekao je i da jučerašnja akcija SIPA-e u Gradišci i Laktašima govori da skupštinski zaključci nemaju nikakav smisao, ne obavezuju Vladu RS na čiji prijedlog je parlament usvojio zaključke o prekidu saradnje s SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a je ponovio da SDS očekuje da na posebnoj sjednici parlamenta RS-a, 21. decembra, bude riješen problem opoziva potpredsjednika Nenada Stevandića.