BiH
0

Gotovo milion eura iz Turske za izgradnju islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu

FENA
Predstavnici Turske razvojne agencije TIKA, općine Šahinbey i Kečioren i Predsjedništvo za vjerske poslove Republike Turske danas su u Goraždu prisustvovali ceremoniji povodom renoviranja 1. i 2. sprata te nadgradnje 3. sprata Kantonalne bolnice Goražde i postavljanja kamena temeljca na izgradnji islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu.

Asistent direktora TIKA-e Nedžad Avdić za Agenciju FENA istakao je da će ovi radovi trajati do kraja godine, kada će uz pomoć TIKA-e i drugih partnera biti omogućen lagodniji život stanovnicima ovog područja.

"Osim što će tome doprinijeti renovirana Kantonalna bolnica i islamski kulturno-obrazovni centar u Goraždu pomoći će da se što veći broj građana okuplja u jednoj ovakvoj instituciji, koja će pružiti različite usluge, poput izrade ručnih radova ili kurseva turskog jezika", kazao je Avdić.

Također, ističe, centar će služiti muftiji goraždanskom za obavljanje vjerskih manifestaciji.

"U izgradnju centra bit će uloženo oko milion eura iz budžeta općina i TIKA-e, dok će renovinaranje 1. i 2. sprata te nadgradnja 3. sprata Kantonalne bolnice Goražde koštati 800 ili 900 hiljada eura, koje će donirati TIKA, a ostatak će uložiti Bosanskopodrinjski kanton", dodao je Avdić.

Predstavnici TIKA-e i drugi gosti iz Turske izrazili su nadu da će ova dva projekta biti korisni za narod u Goraždu.