BiH
0

Goražde: Školski "Novogodišnji bazar" za sretnu 2016. godinu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Trgovci i obrtnici u Goraždu imaju razloga za oprez jer se uz novogodišnje praznike pojavila konkurencija. Nisu to ni ulični prodavači niti oni koji sa torbama redovno obilaze institucije i ustanove, već pravi mali kreativci koji su umjesto novogodišnjeg partyja priredili "Novogodišnji bazar".

Organiziran je u fiskulturnoj sali OŠ "Fahro Baščelija" a učenici ove škole na bazaru su izložili rukotvorine, vlastite radove, slatkiše, crteže, male poklone i sve drangulije koje su sami napravili. Posjeta bazaru bila je izuzetna a prilično se zaradilo.

Jedan od domaćina novogodišnjeg bazara Edvin Polovina, učenik škole pojasnio je kako su učenici uz podršku nastavnika odlučili da naprave izložbu različitih radova, gdje su do izražaja došle njihove kreativne ideje ali i druge sposobnosti i vrline, počev od same organizacije bazara, postavke štandova da budu privlačni potencijalnim kupcima, do same prodaje i reklame, gdje su pokazali i marketinške sposobnosti. Ukratko, svako se u nečemu pronašao. Ali su se pronašli i brojni posjetioci koji su uglavnom bili oduševljeni kompletnim sadržajem.

Novac od prodaje namjenjen je školi i zajedničkim projektima. Jedna od učenica, Anela Kalkan kaže kako su ručne radove prodavali po cjeni između 4 i 6 KM.

"Mi se odlično zabavljamo. Sretna nam svima Nova godina", poručuje djevojčica.

Impresionirani ponudom i načinom na koji su mališani trgovali bili su i u Obrtničkoj komori.

"Djeca puno toga znaju, to su budući mali obrtnici ili vlasnici preduzeća a ovo je odličan projekat koji ćemo i mi sigurno podržati jer želimo pomoći ovakve stvari. Ovo je sjajna ideja", poručio je Nermin Obuća, vd predsjednika Obrtničke komore BPK Goražde.

Jasmina Djana, direktorica škole imala je razloga da bude itekako ponosna.

"Želim se zahvaliti svim posjetiocima koji su podržali novogodišnji bazar, našim gostima ali prevashodno nastavnicima i učenicima na ovim aktivnostima a mi ćemo se potruditi da bazar bude nešto tradicionalno", kazala je Djana.

Posjetioci bazara svakako su bili "lakši" za nekoliko novčanica no bez onog standardnog osjećaja poslije kupovine, da su ih uzalud potrošili.