BiH
0

Goražde: Riješili problem velikog klizišta

Piše: E. A.
Stanovnici goraždanskog naselja Grabovik mogu konačno odahnuti jer su završeni radovi na sanaciji klizišta koje je ugrožavalo njihove kuće i imanja.

Naime, još prije pet godina došlo je do pojave klizišta što je posljedica uticaja povratnog talasa rijeke Drine u vrijeme decembarskih poplava. Ponovo se aktiviralo 2012. godine prilikom snježnih padavina, a posebno u mjesecu maju 2014. godine, kada se zbog klizišta urušio most na Podhranjenskom potoku što je dovelo do prekida pristupnog puta za kuće koje se nalaze na njegovoj desnoj obali.

Projekat sanacije klizišta realizovan je zahvaljujući saradnji općine Goražde i UNDP-a u okviru kojeg je urađeno ukorićavanje Podhranjenskog potoka sa lijeve i desne strane u dužini od oko 300 metara, a također će se raditi i drenaže niz padinu.

Vrijednost projekta je 500.000 od čega općina i vlada kantona osiguravaju 10 posto od ukupne vrijednosti projekta.

''Ovo je jedan od velikih projekata koji smo aplicirali prema UNDP-u i čime smo riješili najmanje tri problema, a to je klizište u naselju Grabovik, ukoričili smo Podhranjenski potok na jedan najsavremeniji način i treće dobili smo i taj urbani dio u ovom dijelu grada, gdje će biti park i još neki sadržaji. Želimo da uradimo još dvije faze prema gradu i prema Industrijskoj zoni Pobjeda i to ćemo uraditi sa projektom Svjetske banke koji je prošao. Hidrelektrana Višegrad ima obaveze prema ovom projektu po potpisu iz 1991. godine i oni su obavezni da dio ovog projekta prihvate u šta i ne sumnjam, jer će vrlo brzo biti pregovori“, izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Premijer BPK Goražde smatra kako je na ovaj način riješen veliki problem zbog opasnosti koje je predstavljalo klizište za cijeli kanton.

"Uz Podhranjenski potok veže se i projekat koji smo započeli sa Fondom za zašitu okoliša, a to je završna faza prečistača otpadnih voda, tako da očekujemo u narednoj godini da ćemo zaokružiti tu priču. Vlada kantona će stajati i dalje na usluzi građanima i lokalnoj zajednici u kapacitetu koliko budemo mogli“, kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde, dodajući kako je riječ o značajnoj kapitalnoj investiciji.

Kroz škarpu ovog klizišta prolazi glavni vodovod za naselje Grabovik, a posebna priča je da riješenje ovog problema znači da Podhranjenski potok neće ugroziti objekte u njegovoj blizini.