BiH
2

Goražde dostojanstveno proslavilo Dan nezavisnosti domovine

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Cvijeće na spomen obilježja palim braniteljima u Goraždu i spomeniku poginuloj djeci Goražda te obilazak mezarja u Kolijekvama bio je uvod za obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u BPK Goražde.

U velikom broju građani, bivši borci, pripadnici Oružanih snaga i zvaničnici okupili su se kako bi odali počast prazniku domovine ali i poštovanje borcima koji su svoje živote ugradili u zemlju koja danas slavi svoj Dan nezavisnosti. Tim povodom priređen je i kraći program na centralnom spomen obilježju "Goražde-grad heroj svojim braniocima" gdje su delegacije izvršne i zakonodavne vlasti položile cvijeće u čemu im se pridružila i delegacija turske općine Gungoren koja danas boravi u Goraždu.

Na svečanoj akademiji u Velikoj Sali Centra za kulturu Fatihom i minutom šutnje veliki broj građana odao je počast poginulim borcima Armije RBIH, a na 29. februar i 1. mart 1992. godine te historijski referendum o nezavisnosti podsjetila je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

"BIH je simbol ponosa jednog naroda uprkos svima onima koji su htjeli da BIH nestane sa zemaljske kugle. Danas možemo reći da ima pozitivnih pomaka. Ne mogu, a da ne spomenem 15. februar 2016. godine, dan kada je predata kredibilna aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji. Nije ovo došlo samo od sebe. To je rezultat predanog rada svih nivoa vlasti. To je svakako veoma važan korak koji za sve nas znači istovremeno i veću odgovornost i obavezu da se što prije provedu reforme za napredak na putu ka EU. Kao Kanton i mi smo svjesni da moramo raditi više i složnije kako bi ovaj prostor bio ekonomski održiv i kako ne bi zavisio od pomoći drugih. Optimista sam i uvjerena sam da će se pozitivni procesi nastaviti ali to zavisi i od nas da li ćemo energiju usmjeriti pravim putem", istakla je između ostalog Obuća.

Ona je čestitala svim građanima BPK Goražde 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

U programu svečane akademije učestvovali su i učenici osnovnih škola te Muzičke škole "Avdo Smailović", kao i folklorna društva.

Tokom dana u Gradskoj ART Galeriji otvorena je izložba radova nastalih u radionici GUN-GOR centra gdje su izložena djela rađena u različitim tehnikama, slike i različiti ukrasni predmeti.

"Ovo je već peta godina kako izlažemo i ovo je centar koji je nastao kao plod protokola o bratimljenju općina Goražde i Gungoren, jedan od prvih projekata koje su ove općine uradile kako bi se naši sugrađani educirali u izradi predmeta u različitim tehnikama. Očito je da ovaj projekat živi, izložbe se spremaju u povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH i 11. jula u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako su to odabrali i naši prijatelji iz Gungorena želeći da uz te datume budu sa svojim prijateljima", kazao je koordinator Sanel Mušović.

Za prijatelje iz Turske kako su istakli 1. mart, Dan nezavisnosti predstavlja veoma značajan datum.

"Mi smo željeli dati svoj doprinos ovom izložbom, tome svjedoči i ovolika posjeta. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi samo što ćemo to osvježiti i nekim novim tehnikama", poručila je Suhejla Sulec, pomoćnica načelnika Gungorena za kulturu i međunarodne odnose, čestitajući Dan nezavisnosti BiH.