BiH
0

Goražde bi konačno moglo riješiti gorući problem odlaganja smeća

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Višegodišnji problem odlaganja smeća u općini Goražde mogao bi konačno biti riješen. Interes za izgradnju sanitarne regionalne deponije, odnosno Centra za upravljanje otpadom iskazali su predstavnici BMC (Bahrain Management Centra) kompanije iz Bahreina predvođeni Seenom Jaberijom koji su posjetili Goražde. Potencijalni investitori razgovarali su o tome sa načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima.

"Naš cilj jeste da izađemo na teren i vidimo kakva je situacija za invenstiranje i zbrinjavanje otpada, bez deponiranja u zemlju, isto tako bez spaljivanja. Nakon dugotrajnog istraživanja cilj nam je da jednostavno zbrinemo otpad na način da iskoristimo potencijal koji se nalazi u smeću u proizvodnji plinova i struje, isto tako da vratimo u prvobitno stanje, recikliranjem onog što imamo kako bi isto vratili kao sirovinu na tržište. Sa naše strane 100% je izvjesno investiranje u Općinu Goražde. U ovom trenutku smo u fazi ispitivanja situacije i količine smeća koje se nalazi na ovom području, isto tako ispitivanja radne snage i sve što je već na terenu kako bi znali kakva je tehnologija potrebna. Kroz nekoliko sedmica ćemo imati uvid u cijelu situaciju i koliko će novca biti uloženo u ovaj projekat", izjavio je Seen Jaberi, glavni menadžer Bahrain Management Centra.

Pomoćnik načelnika Općine Goražde Enver Adžem ističe da su pri kraju aktivnosti oko pribavljanja tehničko-investicione dokumentacije za izgradnju buduće Regionalne sanitarne deponije na lokalitetu Trešnjica.

"Općina Goražde je imala težak put jer je bilo više faktora koji su određivali rješavanje ovog problema, međutim što je najvažnije dobili smo ekološku dozvolu, lokaciju i kupili zemljište. Općinsko vijeće je donijelo odluku da idemo u javno-privatno partnerstvo radi obezbjeđenja dodatnih sredstava. U toku je izdavanje završne investiciono-tehničke dokumentacije tako da su se počeli javljati budući investitori. Mi ćemo u skladu sa Odlukom o javno-privatnom partnerstvu raspisati Javni poziv pa će potencijalni invenstitori podnijeti aplikaciju, a mi ćemo izvršiti bodovanje i odrediti koja je to najbolja tehnologija kao i to šta je najekonomičnije. Konkretno, kod invenstitora iz Bahreina to je jedna napredna tehnologija, gdje se iskorištava sve i ostavlja malo da se na licu mjesta odloži. To će sigurno biti sanitarna deponija, a sigurno je da će se veoma malo odlagati na toj deponiji tako da neće biti negativnih uticaja po okolinu. Sredinom ljeta moći ćemo zaključiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu i krenuti sa samom realizacijom i izgradnjom", izjavio je Adžem.

Prema njegovim riječima urađena je projektna dokumentacija za izgradnju pristupnog puta kao i druge aktivnosti.

"Nova tehnologija ima za cilj da izvuče što više sekundarne sirovine i druge sirovine koja je korisna iz otpada. Mi smo predložili da se postojeće deponije iskoriste, prerade i da ono što ostane bude na Trešnjici. Cilj nam je ne samo da se napravi deponija na Trešnjici već i da se postojeće deponije saniraju, te da očistimo općinu Goražde od divljih deoponija", ističe Adžem.

Načelnik Muhamed Ramović smatra da je ovo dobar put za rješavanje problema odlaganja otpada.

''Problem cijele naše regije jeste odlaganje sanitarnog otpada. Nakon što smo završili mnoge faze kroz kupovanje zemljišta i pribavljanja dozvola na dobrom smo putu da riješimo ovaj problem. Sada očekujemo raspisivanje Javnog poziva gdje ćemo putem javno-privatnog partnerstva izabrati najpovoljnijeg investitora, jer imamo zainteresovanosti od strane kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i evo od današnjih gostiju iz Bahreina koji su došli sa konkretnim prijedlozima pokazavši na taj način da su ozbiljni“, pojašnjava Ramović.

Ukoliko se kompanija BMC odluči za ovaj projekat , najavljuju da će ga realizirati u skladu sa svjetskim stadnadrima u oblasti odlaganja i tretiranja smeća, što znači da neće biti negativnih uticaja na okolinu. U praksi je to i saniranje otpada sa 57 divljih deponija ali i smeća sa velikih deponija poput Haldišta i Šišeta. Predstavnici kompanije iz Bahreina obišli su staru napuštenu deponiju "Haldište", ali i aktuelnu deponije komunalnog otpada "Šišeta" te lokacije predviđene za izgradnju novog "Regionalnog centra za upravljanje otpadom Trešnjica".

U Goraždu je organizirana i konferencija na kojoj je prezentovana tehnologija i koncept "Zero Waest" koja zbrinjava otpad. Konferenciji su prisusutvovali općinski i kantonalni zvaničnici ali i delegacije općina Srednjobosanskog kantona, Vitez, Tranvnik, Novi Travnik i Busovača koji nisu riješili problema odlaganja.