Po čemu ćemo pamtiti 2012.
69

FOTO / Godina velikog snijega, požara, zatvaranja kulturnih institucija...

Piše: Adisa Pobrić
Dok s oprezom i neizvjesnošću ulazimo u novu godinu, prilika je da se osvrnemo na sve ono što smo proživjeli u toku 2012.

Kraj januara pamtit ćemo po snježnim padavinama koje su blokirale našu zemlju, od civilizacije odsjekle mnoga sela, a gradovima donijele brojne probleme. Čak su i na jugu naše zemlje morali nabavljati lopate i krčiti ulice. Djeca su se radovala prekidu nastave, one koji su morali putovati sekirali su prekidi u funkcionisanju saobraćaja, a u evakuacijama i dostavi hrane, vode i lijekova učestvovali su i helikopteri. Bilo je i smrtnih slučajeva, a mnogi urušeni krovovi još uvijek nisu popravljeni.

Na drugoj strani, snijeg koji se mjerio u metrima približio nas je jedne drugima, pa smo se, mnogi će reći kao nekad u ratu, družili, zajedno čistili ispred svojih kuća i zgrada, a neki i roštiljali na snijegu. Objavili smo i niz snimaka bordanja na gradskim ulicama, masovnog grudvanja, ali i opasnog skakanja s balkona i spuštanja niz krovove u duboke hrpe snijega.

Krajem jula i početkom augusta za šest dana 15 puta je podrhtavalo tlo naše zemlje, a najviše njih bilo je u Zenici i okolini. Nakon toga građane je probudilo još nekoliko zemljotresa. Štabovi Civilne zaštite primili su mnoštvo zahtjeva za saniranje štete, dok su seizmolozi smirivali građane da ova podrhtavanja tla ne najavljuju razoran zemljotres.

Taman kad se tlo smirilo počeli su bjesniti požari. Agonija je trajala od polovine augusta pa sve do sredine septembra, dok kiša nije konačno ugasila vatru u Hercegovini i istočnoj Bosni. Svi smo sa strahom pratili kako se buktinje šire i prijete kućama, a građani se goloruki, sa naprtnjačama na leđima i kanisterima u rukama bore protiv vatrene stihije.

Sedmog septembra zvanično je počela predizborna kampanja uoči lokalnih izbora. U sljedećih mjesec dana bombardovani smo obavještenjima i obećanjima svih vrsta od 190 stranaka, koliko ih ima Bosna i Hercegovina, kao rekorder u broju političkih partija. Na listama za oktobarske lokalne izbore našli su se brojni sportisti, glumci, pjevači, TV ličnosti, kao i optuženici za ratne zločine, a birači su na listićima poručili: Mrš stoko!, Banda vlada!, Svi ste vi lopovi!, Svima nam je svima siva perspektiva!, Sve nesposobno!, Morao sam izvršiti glasačko samoubistvo...

Politički analitičari upozorili su da se nakon pobjeda SDA, HDZ-a i SDS-a 7. oktobra vraćamo u devedesete godine, a iako su građani očekivali bolje, neodgovornost izabranih lidera ubrzo je izašla na vidjelo. Kriza vlasti nije okončana ni do danas.

Nakon 124 godina postojanja 4. oktobra 2012. zatvoren je Zemaljski muzej BiH, najstarija i najznačajnija kulturna institucija u našoj zemlji.

"Ovo je bruka i sramota. Svi treba da se stide", samo su neke od poruka upućenih na dan kad su na vrata Muzeja, koji je radio i u ratu, zakucane daske. Ni tri mjeseca poslije niko ne mrda prstom da pokrene ovo pitanje, a već je stigao prijedlog muzeja iz New Yorka koji želi ponuditi gostoprimstvo Sarajevskoj Hagadi, vrijednoj knjizi koja se čuva u zatvorenom Zemaljskom muzeju. Vezanje lancima za stubove u Muzeju, smrtovnice, ruže i minute šutnje, baš kao i odjekivanje ove informacije u relevantnim svjetskim medijima samo su krik pojedinaca koji vlastodršci još uvijek opčinjeni dodijeljenim foteljama ne čuju.

U 2012. godini napustili su nas veliki ljudi, među kojima su Nijaz Duraković, Bajro Golić, Nisvet Džanko, Bakir Tanović, Mersad Berber, Enver Dizdar, Antun Lovrinčević, Adnan Ćatić, Fuad Saltaga, Danilo Krstanović, Amir Zelić, Advan Hozić... Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH dugo su protestovali na Trgu BiH, povremeno i štrajkujući glađu, zbog čega su neki trebali i ljekarsku pomoć.

Veliku radost priredili su nam sportisti u borilačkim vještinama, reprezentativci u sjedećoj odbojci, koji su donijeli zlato sa Paraolimpijskih igara u Londonu, košarkaši BiH, koji su se plasirali na EURO 2013. u Sloveniji, te fudbalski reprezentativci, koji zauzimaju prvo mjesto na tabeli u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Edin Džeko je bio ključna figura svog kluba Manchester Cityja u osvajanju titule prvaka Engleske.

Stolice postavljene za 11.541 poginulog građanina Sarajeva, kao poruke i cvijeće ostavljeno na njima, obišle su cijeli svijet.

Ove godine na iznenađenje svih Socijaldemokratsku partiju napustio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Za narednu godinu najavio je osnivanje vlastite političke partije.

Na našem portalu, koji je ove godine, nakon 12 godina postojanja pod nazivom Sarajevo-x.com, promijenio ime u Klix.ba, veoma čitane su bile i vijesti o tuči navijača Željezničara i Maribora, koji se uoči utakmice u julu dogodio kod Katedrale u Sarajevu, požar na Baščaršiji koji je ljetos zahvatio sedam objekata, te iznenađujući snimci seksualnih odnosa na otvorenom iz Sarajeva i Mostara.

Veliku pažnju javnosti privukla je i gradnja i otvaranje mosta Festina lente u Sarajevu, kao i okretanja janjeta na ražnju na mostu u centru grada. Svoje mjesto među najčitanijima našla je i vijest o Edinu Omerspahiću, koji je pronašao 65.000 KM i vratio ih majci bolesnog djeteta. Nedavno je hiljade vrana "okupiralo" jedno sarajevsko naselje, što također nije prošlo neopaženo.

Nadamo se da ćemo 2013. objavljivati puno više lijepih vijesti.