Udruženje "Akcija građana"
0

"Glavuše u odbrani statusa quo" nisu narušavale red i mir

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Povodom hapšenja devet aktivista Udruženja "Akcija građana", koji su se okupili ispred vojne baze Butmir, oglasilo se i ovo udruženje sa izjavom da su “Glavuše u odbrani statusa quo” predstavljale simboličnu akciju, a ne protest.

"AG tradicionalno koristi “glavuše” – maske sa različitim likovima BH političara i drugih javnih ličnosti koje su uključene u kreiranje političke scene u Bosni i Hercegovini i u kreiranje naše sudbine.

Ova akcija je, kao i mnoge druge do sada priređene simbolične akcije ovog Udruženja, organizirana s namjerom da se poruči sudionicima sastanka u Butmiru da građani BH žele funkcionalniju i stabilnu državu", stiče Udruženje.

Dalje navode da je simbolična akcija bila dogovorena i zakazana u 12 sati na lokaciji koja se nalazi pod ingerencijom snaga EUFOR-a, a uz prethodnu najavu predstavnicima vojne baze.

"Međutim, MUP RS prilikom korištenja svojih ovlasti nije dozvolio grupi koja je pripremila performance da priđe dogovorenoj lokaciji. Treba naglasiti da je policija prilikom ispitivanja bila korektna i poštovala proceduru. Međutim sam čin privođenja je bio potpuno nepotreban jer devet aktivista i aktivistkinja Udruženja nisu ničim narušavali javni red i mir niti je bilo indikacija da bi ta grupa mogla u tom smjeru djelovati", stoji u saopćenju.

Radi informativnih razgovora, legitimiranja i uzimanja izjava o razlozima same akcije, aktivisti AG su zadržani u policijskoj stanici oko četiri sata.

Udruženje Akcija građana zahvaljuje na podršci koju smo dobili iz drugih nevladinih organizacija i medija, kao i od aktivista širom svijeta. Najavjuju da će nastaviti sa svojim aktivnostima i svojim legitimnim zahtjevima za poboljšanje uslova našeg života, koje upućuje našim izabranim zastupnicima u vlasti, kao i onima odabranim za suradnju od strane međunarodne zajednice .

Oni ne žele da sam čin hapšenja dobije u javnosti veći publicitet nego poruke koje smo ovim činom htjeli uputiti.

Kako javnost ne bi ostala uskraćena za te poruke, proslijedili su i kompletan tekst letka kojeg su dijelili na ovoj akciji i parole koje su “Glavuše” nosile.

PAROLE:

Ne zaboravite glasati

Nama je dobro ( latinica, ćirilica i engleski jezik)

Možda smo miševi, ali kolo vodimo…

Zasto niste i nas zvali; Zar nismo i mi vaša raja (nosile vjerske vođe)