BiH
76

Glavni odbor SDA: Kolindine izjave su grub čin miješanja u BiH, na Upitnik ćemo odgovoriti brzo

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dostavljanje upitnika Evropske komisije (EK) potvrđuje jasnu perspektivu i kredibilnost aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU), zaključeno je danas na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu.

SDA navodi da su zaduženi kadrovi Stranke u izvršnim i zakonodavnim tijelima da pruže puni doprinos da se na upitnik odgovori ažurno i kvalitetno. Glavni odbor SDA poziva nadležne organe vlasti da nastave s procesom knjiženja perspektivne vojne imovine u cilju aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj ta imovina pripada državi.

SDA je opredijeljena i poziva partnere u vlasti da se do kraja ovog mandata prioritetno bave pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH kao što su provođenje ekonomsko-socijalne reform, izgradnja infrastrukture, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Ključni ekonomski pokazatelji potvrđuju da reformski zahvati koje su provedelo Vijeća ministara i Vlada Federacije BiH daju pozitivne rezultate. Glavni odbor SDA je pozdravio rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i dao punu podršku premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću.

Glavni odbor SDA konstatuje da je potrebno ubrzati provođenje ekonomsko-socijalnih reformi i posebno aktvnosti na izgradnji infrastrukture, naročito cestovne. Iako rješavanje presude u slučaju Sejdić-Finci nije uslov za kandidatski status BiH, SDA će pružiti maksimalni doprinos za što hitnije provođenje ove presude.

S obzirom na to da je rješavanje ovog pitanja već predugo blokirano insistiranjem HDZ-a da se ujedno riješe i pitanja za koja je ova stranka zainteresirana, očekujemo od HDZ-a da predloži takva rješenja. Glavni odbor naglašava da bilo koji prijedlog koji sadrži nove podjele na etničkom principu neće biti podržan od SDA.

Glavni odbor SDA također konstatuje da je rukovodstvo Republike Srpske sve izraženije osporava i nepoštuje Dejtonski mirovni sporazum. Glavni odbor pozdravlja odluku Vijeća za implementaciju mira da međunarodna zajednica zadrži neophodne mehanizme za podršku provođenju Mirovnog sporazuma za BiH.

Glavni odbor ocjenjuje neprihvatljivim pokušaje izmjene zakona o Ustavnom sudu kojim bi se mijenjala uloga i struktura Ustavnog suda prije uspostavljanja drugih zaštitnih mehanizama i mehanizama za otklanjanje blokada. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države. Slabljenjem Ustavnog suda dovela bi se u pitanje cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH bi ostao nezaštićen, a mehanizam za deblokadu sistema odlučivanja bi bio doveden u pitanje.

Glavni odbor zahtjeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da prilikom imenovanja Predsjednika Suda BiH poštuje odredbe Zakona o VSTV koje obavezuju da se prilikom imenovanja pravosudnih funkcija mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda. Prema trenutnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda neophodno je imenovati Predsjednika suda iz reda bošnjačkog naroda. Svako drugo rješenje bi bilo protivzakonito i neprihvatljivo za bošnjački narod.

Preduslov za Regionalnu stabilnost je iskrena saradnja i međusobno uvažavanje država regiona. Glavni odbor podržava nastojanja predsjednika Stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da unaprijedi saradnju i odnose BiH sa susjednim državama na principima međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i poštivanja državnih suvereniteta.

SDA pozdravlja odluku Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se poništava odluka Izborne komisije BiH u vezi s izborima u općini Stolac. Ova odluka omogućava Izbornoj komisiji da ispravi svoje greške i, u skladu sa Zakonom, osigura integritet izbornog procesa. Članovi Izborne komisije koji budu eventualno istrajavali na nezakonitim i politički motiviranim odlukama biće odgovorni za posljedice.

Glavni odbor podržava Općinski odbor SDA Srebrenica u implementaciji izbornih rezultata i poziva sve izabrane odbornike s liste SDA da u stranačkim tijelima pronalaze rješenja u najboljem interesu povratnika u Srebrenicu. Glavni odbor poziva rukovodstvo SBB-a da u svrhu stabiliziranja koalicije i stanja u zemlji, ostvari iskreniju saradnju sa SDA.

Kontroverzne izjave i prozivke saradnika iz SDA, su štetne i pomažu onim snagama koje ne žele stabilnost BiH. Glavni odbor odbacuje neprimjerene, neodmjerene i neosnovane izjave i optužbe Predsjednice Hrvatske na račun BiH. Iznošenje takvih neistina nije u skladu s proklamovanom politikom dobrosusjedskih odnosa i čin je grubog miješanja u unutarnja pitanja suverene države BiH. Glavni odbor je usvojio izvještaj o izbornim rezultatima Stranke na Općinskim izborima u Bosni i Hercegovini 2016.godine