BiH
5

"Glasaću za Srebrenicu" protiv većine SNSD-SDS-SDP-SBB u SO Srebrenica

FENA
Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osudila je mogućnost stvaranja skupštinske većine u Skupštini opštine Srebrenica koju bi činili SNSD-SDS-SDP-SBB.

"Mi iz inicijative "Glasaću za Srebrenicu" imamo puno pravo da takvu većinu smatramo izdajničkom i ne zbog toga što su u toj većini deset srpskih i četiri bošnjačka odbornika, nego zato što je to većina protiv koje smo se sve ovo vrijeme borili na nivou vrijednosti", ocijenio je u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni koordinator Incijative Emir Suljagić.

On navodi kako je "Glasaću za Srebrenicu" i pokrenuta da spriječi negatore genocida da dobiju priliku da upravljaju Srebrenicom i osudili bi je da bilo koja od partija koja je podržala kandidaturu Ćamila Durakovića i platformu "Srebrenica 2020." učestvuje u njoj.

"U najmanju ruku je neukusno da lokalni predstavnici dviju partija koje stupaju u tu većinu to rade u vrijeme kada njihovi partneri iz SNSD-a i SDS-a pišu anonimne prijave zbog kojih nas, aktiviste "Glasaću za Srebrenicu", saslušava policija", smatra Suljagić.

Istovremeno, on je uvjeren da ovo nije upereno samo protiv Srebrenice, nego i protiv koalicije "1. mart", ali je isto tako siguran da ovo nisu stavovi centrala tih partija.

"Stoga se koristim i ovom prilikom da pozovem rukovodstva tih partija da sada urade ono što su svima nama preživjelim Srebrenice obećali onda kada su podržali inicijativu "Glasaću za Srebrenicu". Mi ćemo do kraja sedmice tražiti sastanke sa rukovodstvima tih partija da ih uvjerimo u to koliko bi kontraproduktivno bilo da podlegnu pritisku lokalnih vlastožednika i pozovemo da se vrate u okvire dokumenta koji su svi podržali, a to je platforma Srebrenica 2020", naveo je u svojoj izjavi koordinator Inicijative "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić.