U bazi Butmir
19

General Anton Wessely preuzeo komandovanje EUFOR-om, poručili mu da neće biti dosadno

V. K.
Anton Wessely (Foto: D. S./Klix.ba)
Anton Wessely (Foto: D. S./Klix.ba)
U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva danas je održana svečana primopredaja komandne dužnosti snaga EUFOR-a u BiH, a dužnost komandanta je od Alexandera Platzera preuzeo austrijski general Anton Wessely.

U uvodnom dijelu konferencije sada već bivši komandant snaga EUFOR-a Alexander Platzer izjavio je kako se tokom upravljanja snagama EUFOR-a trudio da osigura mir i stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Tokom svog mandata na ovoj funkciji usmjerio sam se na glavni zadatak EUFOR-a da pružimo podršku BiH i promoviramo stabilnost. Moj drugi fokus bilo je poboljšavanje spremnosti da odgovorimo na bilo koju situaciju. Na kraju, treći prioritet mi je bio da održim vidljivost EUFOR-a širom zemlje. Zaista se moram zahvaliti svim vojnicima i kolegama koji rade na predanosti. To su ljudi koji dolaze iz 19 zemalja i obavljaju izvanredan posao", rekao je Platzer.

Alexander Platzer (Foto: D. S./Klix.ba)
Alexander Platzer (Foto: D. S./Klix.ba)

Nakon toga Platzer je izdvojio i najvažnije momente tokom komandovanja EUFOR-om.

"Ako bih trebao izdvojiti najvažnije momente, to bi bila vježba 'Brzi odgovor 21', koja je bila primjer uspješne saradnje, produženje vojnog mandata EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a i pomenuo bih donaciju EU od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH. Kada već pominjem Oružane snage BiH, moram reći da sam impresioniran pripadnicima ove vojske i njihovom profesionalnošću", ističe Platzer.

Na kraju obraćanja Platzer je uputio poruku i novom komandantu.

"Na kraju, ostaje mi da poželim dobrodošlicu generalu Wesselyju, koji će održati kontinuitet ove misije. Kada sam došao na dužnost, Johann Sattler mi je rekao da mi ovdje neće biti dosadno i to je jedina poruka koju mogu poslati novom komandantu - ni tebi neće biti dosadno", zaključio je Platzer.

Nakon toga novoimenovani komandant Anton Wessely je izjavio kako je velika čast preuzeti upravljanje snagama EUFOR-a u BiH.

"Meni je, kao nekome ko preuzima dužnost komandanta, lako reći šta ćemo raditi jer ćemo imati zadatak da nadograđujemo uspjehe koje su postigli vojnici pod prethodnom komandom. To znači da ćemo mi nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija", pojašnjava Wessely.

Anton Wessely (Foto: D. S./Klix.ba)
Anton Wessely (Foto: D. S./Klix.ba)

U kratkom obraćanju Wessely je također naglasio kako je najvažnije ostvariti vidljiv napredak za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo jeste mjerljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice", zaključio je Wessely.

Na kraju konferencije medijima se obratio i general Brice Houdet.

General Brice Houdet (Foto: D. S./Klix.ba)
General Brice Houdet (Foto: D. S./Klix.ba)

"General Platzer je veliki profesionalac koji je tokom komandovanja izuzetno predvodio snage uprkos teškoćama s kojima se suočavao. Imali smo pandemiju, a bilo je i puno političkih previranja, naročito u periodu produžavanja mandata EUFOR-a. Satima bih mogao govoriti o dobrim stvarima koje je Platzer postigao, ali najvažnije je to što je osigurao još jednu godinu mira. Budućnost je u rukama generala Wesselyja i očekujem i od njega da osigura još jednu godinu mira i to će biti najviše što on može postići", rekao je Houdet.