Novi zakon
0

Gdje se sve u Sarajevu ne smije protestvovati?

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici u srijedu usvojila Nacrt zakona o javnom okupljanju.

Kako je istakao ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović, najviše polemike o ovom nacrtu bilo je zbog pojavljivanja informacija u medijima da Vlada nameće donošenje ovog zakona zbog najavljenih socijalnih nemira u zemlji.

"Ovaj zakon je donesen 2001. godine, ali je u međuvremenu došlo do izmjena Krivičnog zakona, odredbi o prekršajima, tako da je potrebno donijeti ovaj zakon", kazao je Mijatović.

On je obrazložio da je da je najviše je bio sporan član koji govori o mjestima održavanja javnih okupljanja, ali članom 14 su navedena graničenja prostora, a to su: u blizini bolnica, škola, u nacionalnim parkovima, na autoputevima, u blizini spomenika kulture, ali i u blizini objekata koji se posebno osiguravaju na udaljenosti koju procijeni policijski organ nadležan za osiguranje tog objekta.

"To znači da nije zabranjeno održavanje skupova pred vladama, ali je zabranjeno da to bude pred vratima", kazao je ministar.

Zastupnik Hamza Ražnatović u Skupštini kantona je tražio objašnjenje šta znači vrijeđanje javnog morala na skupovima, jer ono što je moralno za jednu osobu nije za drugu.

Ministar je to obrazložio da svi znamo da neko ko dođe na javni skup i razgoliti se podrazumijeva se da je to vrijeđanje javnog morala.

Borić Besima, zastupnica u Skupštini, kazala je da će biti teško "oprati se" od činjenice da su najavljeni socijalni nemiri te da se Vlada želi zaštiti od njih.

Pećanac Nermin, također zastupnik u Skupštini, upitao je ko ima pravo da mu kaže da on narušava ustavni poredak , jer se on kao pripadnik SDU stranke ne slaže s dva entiteta.

Zaključeno je da će rasprava o Nacrtu zakona o javnim okupljanjima trajati 90 dana, te da će u tom periodu biti razjašnjene sve nejasnoće.