Multietnički grad
83

Gdje je u Sarajevu ulica Srđana Aleksića, a gdje Generala Mehmeda Alagića? Dodikove tvrdnje netačne

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Tekst Nenada Kecmanovića i tvit Milorada Dodika pokrenuli su na društvenim mrežama raspravu o tome da je u Sarajevu ulica Srđana Aleksića promijenjena u ulicu Generala Mehmeda Alagića. Međutim, to nije tačna informacija, a što je potvrdila i gradonačelnica Benjamina Karić.

Još u maju prošle godine je donesena odluka o tome da novoformirana ulica u naselju Nova Otoka dobije naziv po generalu Mehmedu Alagiću. Jedan dio te ulice nekada je pripadao ulici Srđana Aleksića, kao i drugim ulicama u blizini, od kojih je i sačinjena ova najnovija.

Ulica Generala Mehmeda Alagića (Foto: I. L./Klix.ba)
Ulica Generala Mehmeda Alagića (Foto: I. L./Klix.ba)

Milorad Dodik je na svom zvaničnom Twitteru sinoć napisao kako je promjena naziva ulice po Srđanu Aleksiću dokaz da u Sarajevu nema mjesta za Srbe.

"Uklanjanjem imena Srđana Aleksića iz naziva ulice, sarajevske vlasti su još jednom pokazale da za Srbe u tom gradu više nema mjesta, ni živima, ni mrtvima. Sve priče o tolerantnom i multietničkom gradu koje se decenijama plasiraju svijetu, samo su paravan", utvrdio je on.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je reagovala danas poručivši da u Sarajevu postoji ulica koja nosi ime po Srđanu Aleksiću te da će tako ostati i u budućnosti.

Razlog zašto je Karić sigurna u to jeste činjenica da naziv nijedne ulice u okolini Generala Mehmeda Alagića na Otoci nije promijenjen, samo su donesena rješenja prema kojima nekoliko brojeva tih ulica treba pripasti novoformiranoj.

Firma GRAS se nalazi u ulici Srđana Aleksića, odnosno ona označava i početak te ulice.

Ulica Srđana Aleksića (Foto: I. L./Klix.ba)
Ulica Srđana Aleksića (Foto: I. L./Klix.ba)

Inače, stanovnici ulice Srđana Aleksića su ranije potpisivali peticiju protiv promjene naziva te ulice. Riječ je mladiću koji je postao poznat i heroj široj javnosti po tome što je stradao spašavajući komšiju Bošnjaka Alena Glavovića u Trebinju od prebijanja koje su provodili pripadnici VRS.

Oni su 21. januara 1993. godine na pijaci legitimisali osobe, a nakon što su ustanovili da je Alen Glavović Bošnjak, počeli su ga tući. Tada mu je u pomoć priskočio Aleksić pa su tako četvorica vojnika bijes usmjerila ka njemu. Preminuo je usljed povreda, a njegov otac je u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Odluka Skupštine Kantona Sarajevo da nazove jednu od ulica u Sarajevu po Mehmedu Alagiću izazvala je pak oštre reakcije predstavnika žrtava i dijela javnosti. On nije osuđivan, no njegovo ime se dovodilo u vezu sa ratnim zločinima u Travniku, u okviru predmeta u kom su dvije osobe osuđene što je bio razlog da ta odluka bude kritikovana.